Waarover praten zij?

Leuk hoor, dat inhoudelijke programma van C-DAY16. Maar als deelnemer kom je ook om te netwerken, om snode plannen te smeden in de wandelgangen. De paparazzi van Magazine on the Spot braken in bij een aantal stiekeme onderonsjes. Waarover praten zij?

Jan Willem: “Wat nou dialoog… Een wassen neus, vind ik dat dan. Dat vindt de overheid nog wel eens lastig, om duidelijk te maken dat iets eigenlijk al lang besloten is. In dat soort gevallen is inspraak van de overheid een verkapte vorm van draagvlak creëren.”

Ingrid: “Dat zie je ook in een gezin. Als ouder zeg je ook: ‘Zo ga je dat doen’."

Jan Willem: "'Ja, omdat ik het zeg’. Bestuurders zijn het bangst voor boze mensen. Dat merk ik wel vaker.”

Ingrid: “Dat mijden ze dus.”

Dré: “Dat is een menselijke reactie. De overheid zou toch meer moeten zeggen: ‘Zo gaat het gebeuren. Daar openlijk duidelijk over durven zijn.’”

Ingrid: “Zonder dat het arrogant overkomt. Maar je moet niet de illusie geven dat er inspraak is als die er niet is.”

 

Conny: “Ik ben wel sceptisch hoor, al die bedrijven met hun goede bedoelingen. Dat is toch vaak een doekje voor het bloeden. Zag je laatst die docu ‘Sugar’? Daarin gaat Coca Cola met een tandarts door de VS om de gebitten van kinderen te repareren die aangetast zijn door de cola.”

Melissa: “Ik ben meer van de sunny side. Er zijn zeker ook bedrijven die niet alleen voor winst gaan. Waar ook binnen het bedrijf meer dialoog is.”

Conny: “Bij onze kinderen gaat dat bijna vanzelf al goed. Die delen veel meer, hoeven niet zo nodig materie.”

Conny: “Noëlle Aarts had het over onze ‘kloven’, dat we veel in dezelfde kringen verkeren. Dat vind ik één van de allerergste dingen. De school van mijn kinderen wordt een lyceum, de mavo gaat eruit... En er komen dus steeds meer kakkinderen.”

Melissa: “Wij leren bijvoorbeeld op school ook niet over empathie. Zou trouwens ook voor communicatieprofessionals heel nuttig zijn: de dialoog aangaan. Dat leren we mensen nooit.”

Conny: “Het wordt steeds erger. Elkaar verrot schelden in de sociale media.”

Melissa: “Dat komt ook omdat je elkaar niet ziet. Je kijkt elkaar niet in de ogen.”

Conny: “Dialoog zou een verplicht vak moeten zijn op de basisschool.”

 

Bart: “Hoe Anne van der Meiden alle voorlichtingstermen op de hak neemt. Prachtig. Hij was eerlijk, authentiek, zoals hij altijd is.”

Marco:  “Fijn om iemand op die manier over het vak te horen praten.”

Bart:  “Ontnuchterend ook.”

Bart: “Merel, straks ga je naar de UK, je blik op het vak verruimen. Dan helpt zo’n dag. Toch?”

Marco: “… geeft richting.”

Merel: “Ja, want op de universiteit komen toch altijd weer wetenschappers. En die praten vooral met andere wetenschappers. Maar veel mensen gaan juist, na hun studie, het bedrijfsleven in.”

Marco: “Het zijn een beetje eilandjes. Heel gesloten.”

Bart: “Eigenlijk moet je je steeds weer afvragen waarom je de dingen doet die je doet.”

Marco: “Thuis hebben we het regelmatig over de beperkte scope van een universitaire studie, dat er meer breedte in zou mogen zitten. Dat is toch een soort basisattitude.”

Merel: “Wij doen in onze studie bijvoorbeeld onderzoek naar de NS en de banken. Daar gaat nogal wat mis. Toch wonderlijk dat een groot bedrijf daar zelf niet meer aandacht aan besteedt.”

 

Aan deze pagina werkten mee:

Redacteur

Carin Tiggeloven

Fotograaf

Edwin Weers

Vormgever

Lisanne Gottenbos

Eindredacteur

Eric Went