Karakters geadopteerd

‘Als ik Emily was…‘

 

Wie wilde vanuit het perspectief van de vijf karakters naar de deelsessies luisteren en de karakters onder hun hoede nemen? Deze vijf adoptieouders zorgden met veel liefde en aandacht voor de jongeren. Zo waren ze er steeds een beetje bij.

 

 

 

‘Eerst een diploma’

“Als ik Emily was, zou ik een diploma op mbo-niveau 1 of 2 proberen te halen. Zij is heel gemotiveerd en snel, zo kom je ze niet veel tegen. Zij moet toch regulier in de schoonmaak aan de slag kunnen? Bijvoorbeeld met behulp van een Training- en Diagnosecentrum, zoals opgezet in Oost-Groningen. Daar kunnen leerlingen van het praktijkonderwijs werkervaring opdoen en tegelijkertijd een diploma halen.”

Esther Willemse, stagedocent Praktijkschool Oosterhout

 

 

 


‘Lekker blijven werken’

“Als ik Wesley was, zou ik graag bij Slot Loevestein blijven. Misschien kan hij daar betaald werk doen? Ik ben ervan overtuigd dat met de juiste begeleiding mensen, ondanks hun arbeidsbeperking, alles kunnen. Als er maar iemand is die in ze gelooft.”

Danielle van de Kant, commercieel manager Westrom

 

 

 


‘Maak kosten inzichtelijk’

“Als ik Chris was, zou ik er alles aan doen om een indicatie te krijgen, zodat begeleiding en looncompensatie mogelijk zijn. Tegelijkertijd heeft Chris zelf geen invloed op die indicatie. Een oplossing zou zijn om een werkgever te zoeken waarvoor die indicatie niet zo belangrijk is. Of aan de slag gaan via een sociaal netwerk met behoud van uitkering.

Maar misschien is het wel slimmer om samen met een aantal partijen – UWV, sociaal werkbedrijf, gemeente, GGZ – inzichtelijk te maken wat Chris kost als hij géén indicatie krijgt. Op basis daarvan kun je een pad uitstippelen dat beter voor hem uitpakt én voordeliger is voor de maatschappij.”

Arie van Dijk, bestuurslid Werkbedrijf Utrecht-Midden

 

 

 


‘Kijken vanuit ambitie’

“Als ik Sander was, zou ik kijken wat ik vanuit mijn ambitie kan bereiken. Hij zoekt een opleiding, maar in het reguliere mbo is het moeilijk de begeleiding te vinden die hij nodig heeft. Er zijn zeker mogelijkheden voor een opleiding op maat. Zo kan hij zijn ambitie volgen zonder dat het systeem hem tegenhoudt.”

Hannie Burcksen, programmamanager Zorg & Welzijn bij Gemeente Oude IJsselstreek

 

 

 


‘Voor iedereen is een plek’

“Als ik Marc was, zou ik optimistisch blijven. Ik voel me enorm verantwoordelijk voor Marc. Ik heb tien jaar werkervaring in de gehandicapten- en psychische zorg. Ik weet vanuit de zorg hoe belangrijk het is dat hij zich blijft ontwikkelen. Als je kijkt naar de mogelijkheden van mensen, dan is er voor iedereen een plek.”

Renske Dekkers, adviseur werkgeversdienstverlening / Social Return, gemeente Horst aan de Maas