Bernard Wientjes:

‘Gemeenten te laat bij sociaal akkoord betrokken’

 

Ondernemer en bestuurder Bernard Wientjes was tot 1 juli 2014 voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Momenteel is hij president-commissaris bij KPMG. Deelnemers konden hem vragen stellen over het sociaal akkoord.

 

Heeft u, met de kennis van nu, ergens spijt van?

“Bij het maken van het sociaal akkoord hebben we de fout gemaakt de gemeenten er niet bij te betrekken. We namen het risico, het moest snel, binnen vijf weken. Een paar weken later zat ik met de VNG om tafel. Het was een van de zwaarste bijeenkomsten die ik ooit heb meegemaakt. Er zijn fouten gemaakt in het sociaal akkoord, maar die zijn oplosbaar. Een voorbeeld is de regelgeving omtrent seizoensarbeid, die heeft minister Asscher net aangepast.”

 

Door polderen is er een akkoord gekomen?

“Sommige mensen vinden polderen klef, maar ik ben bij groot uitstek fan van het Poldermodel. Dit land is groot geworden door het poldermodel. Toen ik aan Europese collega’s beschreef dat we vijf weken hebben overlegd om tot een sociaal akkoord te komen, keken ze elkaar aan van: ‘Dat kan toch niet?’ We doen het hier echt met z’n allen.”

 

 

‘Ik ben groot fan van het Poldermodel‘

 

“Ik vind social return best een goed idee, maar wees er voorzichtig mee, het kan ook misbruikt worden. Met name kleine ondernemingen krijgen niet de kans om mee te doen, zij kunnen niet meedoen aan de infrastructuur die nodig is. Daarmee geef je gevestigde bedrijven een soort monopoly.”

 

Bent u bij uw huidige werkzaamheden ook bezig met inclusief ondernemen?

“Als je zegt dat je president-commissaris bent bij een van de grote accountants, vinden mensen je meestal niet erg aardig. Het vertrouwen in KPMG kan alleen maar terugkomen door te laten zien dat we de maatschappij serieus nemen en bezig zijn met sociaal ondernemerschap.”