Op weg naar een nieuwe zorgcultuur

De zorgcultuur en de wetenschap moeten veranderen. Doel: beter inspelen op zelfmanagement in de zorg. “Luisteren en kijken wordt meer waard”, stelt Nico van Meeteren, hoogleraar fysiotherapie én directeur van de topsector Life Science & Health.

“Van de 8760 uur per jaar, hebben we 2,5 uur contact met zorgverleners. Gemiddeld. We doen niets anders dan zelfmanagement. De hele dag. In alle dynamiek van het leven.”

Nico van Meeteren is van origine fysiotherapeut en inmiddels directeur van de topsector Life Sciences & Health en hoogleraar Fysiotherapie aan de Universiteit Maastricht. Bovenal is hij één van velen, zegt hij. Velen worden in de zorg ‘patiënt’. “Noem iemand patiënt, dan verwordt hij vaak tot een zieke die constant bezig is om zijn leven en functioneren boven de ziekte uit te tillen. Zelfmanagement dus. En ja: relatief sporadisch dus met behulp van een zorgverlener.”

Oud is nieuw

Van Meeteren ziet nieuwe uitdagingen, voorvloeiend uit het recente ‘succes van de samenleving’: dat mensen ouder worden. Zo moeten velen leven met meerdere chronische ziekten. Dat is relatief nieuw voor mantelzorgers en zorgverleners. Van Meeteren: “Met baby’s weten we al eeuwen hoe te handelen, maar ouderen verzorgen is nog helemaal wennen. Van hun fysiologie tot hun maatschappelijke betekenis: we zijn het allemaal aan het ontdekken. Oud is nieuw en behoeft innovatie. De topsector Life Sciences & Health ontdekt, innoveert en valideert. Er is wetenschap voor verbetering, van zowel preventie en zorg voor de samenleving als de economie. Zo draagt wetenschap bij aan  cultuurverandering.”