Inspiratie voor actie

Ga jij komend jaar aan de slag om meer verbinding in de samenleving te stimuleren? In ‘Aangeboden’, ‘Gezocht’ en ‘Speciaal aanbevolen’ vind je volop inspiratie voor actie. Zoek jij hulp, kan jij een ander helpen of heb je zin in een verantwoord uitje? Sla hier je slag.

aangeboden.jpg

26.000 sportclubs

In de aanbieding: 26.000 sportclubs in Nederland waar jij via sport- of vrijwilligerswerk kunt werken aan verbinding in de samenleving. Wekelijks!
Meer weten? Neem dan contact op met Lieke Vloet, senior beleidsadviseur bij NOC*NSF.


Ruimte voor mantelzorgers

Wij, van Studio Moio, hebben een project ontwikkeld dat ruimte creëert voor jonge mantelzorgers. In het mbo is 1 op de 4 jongeren namelijk mantelzorger en daar is nauwelijks aandacht voor. Door middel van voorlichting willen wij het bewustzijn op scholen vergroten. Wij komen ook graag op uw school! We werken nu vooral in de regio Leiden.
Heeft u interesse? Meld het ons via www.studiomoio.nl.

Reflectie en verdieping

Religies voor Vrede in Nederland organiseert ontmoetingen tussen mensen met verschillende religies. Niet om met elkaar in debat te gaan, maar om naar elkaar te luisteren. Dat zorgt voor verdieping en reflectie. Aan te raden voor iedereen die dieper in zichzelf wil zoeken. Niet navelstaarderig, maar vanuit nieuwsgierigheid naar de ander. Dat kan op veel verschillende momenten in heel veel verschillende steden.
Meer weten? Mail dan naar [email protected].

GoudApot

De gemeente Gouda stelt jaarlijks € 200.000,- beschikbaar voor initiatieven die de verbinding tussen de overheid en burgers versterken. De initiatieven worden beoordeeld door een aparte stichting die losstaat van de gemeente. Ook in 2017 is deze zogenaamde GoudApot weer goed gevuld.”
Meer weten? Mail Jan-Willem van Gelder, wethouder burgerparticipatie.

gezocht2.jpg

‘Sparringpartner’

“’Gastgezin voor een vluchteling’ is vorig jaar ontstaat als burgerinitiatief. Ons doel is dat vluchtelingen liefdevol en gastvrij ontvangen worden. We zitten nu echter in een fase waarin we een doorstart willen maken. Maar wie kan ons daarbij helpen? We zijn zowel op zoek naar financiën als naar mensen die ervaring hebben in het opschalen van een burgerinitiatief naar een professionele organisatie. We zoeken dus eigenlijk een sparringpartner die met ons kan nadenken over de juiste route.”
Kan jij helpen? Mail dan naar [email protected].

‘Medestanders’

Stad van Morgen wil op basis van menselijke kernwaarden de verbinding leggen tussen stad en platteland en vice versa. Het doel is om de kwaliteit van leven in de steden te vergroten. Voor het platteland is het doel om de zelfvoorziening en zelfredzaamheid te verbeteren. Zin om ons te helpen? Wij zijn naarstig op zoek naar medestanders die zich hieraan willen verbinden.
Meer informatie via www.stadvanmorgen.com en www.atelier3p.nl.

‘Oude computers’

Wij, van Stichting Social-Tech Amsterdam zoeken oude computers. Waarom? In de Amsterdamse Spaarndammerbuurt bieden we mensen zonder computer of met weinig digitale vaardigheden een plek om met computers te werken. We geven cursussen, bieden ter plekke hulp en repareren computers of andere ICT-apparatuur. Allemaal zodat mensen digitaal wegwijs worden en verbinding kunnen maken met de wereld om hen heen. Dus heb jij een afgedankte computer? Wij repareren deze zo nodig en verkopen daarna de computer voor een symbolisch bedrag aan mensen die ‘m goed kunnen gebruiken.
Meer informatie: [email protected].


‘Hulp bij handleiding’

Dorine Cleton van ‘Samen bouwen we Rotterdam’ zoekt mensen die ervaring hebben met het maken van een culturele handleiding voor op de werkvloer. Deze werkkaart is bedoeld voor jongeren die onbekend zijn met schijnbaar voor de hand liggende Nederlandse gebruiken, zoals trakteren als je jarig bent. Juist op zulke minieme punten gaat het op de werkplek vaak fout.
Info: www. samenbouwenwerotterdam.nl.

‘Initiatieven tegen eenzaamheid’

Voor een boek over eenzaamheid binnen verschillende bevolkingsgroepen is Elvira de Rooij, optchter van Goodget.org op zoek naar succesvolle initiatieven, projecten en uitvindingen die helpen om eenzaamheid te voorkomen.
Mail voor informatie [email protected].

sp_aanbevolen.jpg

PostNL

Wilt u weten wat PostNL doet voor minder-taalvaardige medewerkers? Informeer dan eens bij Henk Hofman, Senior Adviseur Training & Development bij PostNL. “Taalniveau is geen doel op zich; wij willen wel dat de mensen hun werk gewoon goed kunnen doen. Daarvoor organiseren wij scholing op het werk, maar niet op een schoolse manier”, licht hij vast een tipje van de sluier op.
Meer weten? Mail [email protected].

Diversion

Vooroordelen bespreekbaar maken in de klas? Vraag dan hulp van de ‘peer educators’ van Diversion. Tijdens de eerste les bouwen zij een band op met de leerlingen, maar vertellen nog niets over hun eigen achtergrond. Tijdens les twee komen ze ‘uit de kast’.
Interesse in de hulp van de islamitische, joodse of homoseksuele ‘peer educator’? Klik dan hier.

Groene vlinder

Groene vlinder is een sociale innovatie die mensen mobiliseert. In een traject van 100 dagen wordt gewerkt aan talentontwikkeling. Daarna stromen deelnemers uit naar duurzaam, zinvol werk of ondernemerschap. Bent u een van die 40.000 mensen rond Eindhoven die om welke reden dan ook buiten de arbeidsmarkt vallen? Mail ons dan!

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bevordert betrokkenheid in de samenleving. Door onze steun ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plek in de maatschappij. We geven mensen die dat nodig hebben een steuntje in de rug. Jaarlijks steunen we zo’n 9.000 initiatieven en brengen we zoveel mogelijk mensen in beweging met Burendag en de landelijke vrijwilligersactie NLdoet. Ook helpen we sociale initiatieven met kennis, vaardigheden en nieuwe contacten. We investeren jaarlijks 30 miljoen euro in een socialer Nederland.
Op www.oranjefonds.nl/aanvragen kunt u lezen hoe u bij ons steun aan kunt vragen voor uw initiatief.

Discussiëren kun je leren

De Battle van Paarse Vrijdag, de Battle van het Vrije Woord en de Week van het geld: allemaal initiatieven van Discussiëren kun je leren. Deze organisatie maakt moeilijke onderwerpen bespreekbaar en biedt jongeren een podium om hun stem te laten horen. Ook lessen voor leerlingen en trainingen voor ouders en docenten behoren tot de mogelijkheden.
Meer weten? www.discussierenkunjeleren.nl.

agenda.jpg


Wat:

Concert: Ligt het aan mij of aan de maatschappij

Voor:

Jongeren in Utrecht, maar ook professionals van gemeente, politie, onderwijs en ggz.

Datum:

6 januari

Locatie:

Moskee Leidsche Rijn

Meer info:

[email protected]

Wat

Twee documentaires: 'Wit is ook een kleur' van Sunny Bergman en 'Zwart.NL!' van Karin Junger.

Voor:

Iedereen. De documentaire van Sunny Bergman onderzoekt, nadat zij bedreigd is om haar standpunten in de zwartepietendiscussie, wat mensen nu zo boos maakt. De film van Karin Junger gaat over wat het betekent om zwart te zijn in deze maatschappij.

Datum:

Wit is ook een kleur' wordt uitgezonden op Nederland 3 op 18 december, 'Zwart.NL!' wordt uitgezonden op 12 maart 2017.

Meer info:

www.defamilie.net

Heb jij items voor de agenda? Mail ze dan naar [email protected].