Terugblikken

Bij de start van de tweedaagse vroegen we deze vier deelnemers naar hun verwachtingen. En? Zijn ze uitgekomen? Wat nemen zij mee naar huis?

'Gemeenschappelijke taal'

Erik Wissink, Samenwerkingsverband Helmond

“Ik heb deze dagen heel veel mensen gesproken, precies wat ik voor ogen had. Het mooie is dat je eindelijk de rust hebt om twee dagen intensief te praten over de uitdagingen waar we voor staan. De uitspraak dat inclusiviteit begint met een gemeenschappelijke taal is me het meest bijgebleven. De methodiek Getting it Right die is ontwikkeld in Schotland zou daarbij kunnen helpen.”

‘Perspectief verrijkt’

Anne-Rose Stolk, College Rechten van de Mens

“Na deze dagen heb ik nu een veel beter beeld waar de mensen uit het onderwijs tegenaan lopen, waar zij problemen en knelpunten omtrent inclusief onderwijs ervaren. Het is soms ook heel moeilijk om ieder kind in het regulier onderwijs op te vangen. Maar de wil is er, dat heb ik heel sterk ervaren.”

‘Platform met initiatieven’

Dick Hattenberg, Passend Onderwijs Almere

“Ik was benieuwd naar de uitkomsten van vier jaar passend onderwijs. Ik zie dat de groep van ouders en jongeren veel meer in beeld is gekomen. Mooi. Ook zie ik wat er nog moet gebeuren: we moeten veel meer voor onze kwaliteit opkomen. Er bestaat in de pers vaak een negatief beeld over samenwerkingsverbanden. Terwijl er zulke prachtige initiatieven zijn. Daar moet een platform voor komen.”

‘Geef vertrouwen’

Marja Kwast, Kind op 1

“Het vertrouwen dat spreker Joy van de Stel kreeg van haar ouders, de manier waarop zij samen met Joy steeds maar weer uitzochten wat ze wel kon en kan, heeft voor mij weer onderstreept hoe belangrijk het is om vertrouwen te krijgen en te geven en naar ouders en kind te luisteren, hoe belangrijk het is niet op te geven en doordacht buiten de gebaande paden te treden. Ik hoor vaak: “Ze zit in groep 7 en wil meedoen met de klas, maar dat kan toch niet. We hebben haar getest, ze heeft het niveau van een groep 5-leerling. Daar moeten we op afstemmen. Dan zeg ik: “Kijk samen met haar wat ze mee kan doen, maar laat haar niet zwemmen.”

Lees wat de verwachtingen waren van Erik, Anne-Rose, Dick en Marja.

Sfeerbeelden