COLUMN

Advocaat van de Duivel

Rome heet zo'n beetje vanaf haar stichting de oudste stad van de wereld te zijn. Dat klopt niet, want die eer komt Jericho toe. Jericho staat sinds mensenheugenis bekend als Palmstad. Dat klinkt aantrekkelijk, maar daar heeft ze weinig aan. Wie trekt er immers op uit

om die haveloze brokken steen te bekijken en welke ondernemer komt op het idee om in Jericho, of all places, te investeren. De omgeving van Jericho heet

ook nog gevaarlijk te zijn en dat zal de sfeer vast wel drukken.

 

Neem dan de oudste stad van Nederland: Voorburg. Voorburg is een stuk minder haveloos dan Jericho en vrijwel alle stenen daar zijn intact en van nut voor een gebouw of een straat en zelfs een ruiterstandbeeld.

 

Voorburg mag zich met enig recht prijzen als oudste stad van Nederland. Triest is dan dat Voorburg helemaal niet meer bestaat. Ze lijkt meer een stukje van Den Haag en Voorburg maakt slechts deel uit van een buurgemeente, namelijk Leidschendam-Voorburg. Dit

is hier goed te zien.

 

Het is maar goed dat er een bord ‘VOORBURG’ bij de ingang van het dorp staat. Anders zou iemand die haar niet kent kunnen denken: die is gek, de oudste stad van Nederland bestaat niet eens.

 

De homepage van de gemeente waar Voorburg een stukje van is, toont een logo dat bestaat uit relaxte hipsters, en de plaats meldt onder meer dat hondenpoep en kapotte wegdekken gemeld mogen worden. Voorburg zou zich dan ook met recht kunnen aanbevelen als Stad van Hipsters, uhhh.... of Stad waar de hondepoep wordt opgeruimd of Stad met de gerepareerde wegdekken.

 

Voorburg is vooral verleden en verder ogenschijnlijk niets. Ze is oud en bestaat zelfs niet meer. Jammer, want ik was niet eens zo lang geleden in Voorburg en ik vond het er best leuk! Allez, Citymarketeerders, werk aan de winkel in Voorburg. Op naar Voorburg!

 

Tom van Hemert

Advocaat te Leiden

HipsterTown

Incrowd, ons kent ons: het wereldje van ’s lands citymarketeers is natuurlijk best klein en overzichtelijk. En alles wat we in dat wereldje doen vinden we natuurlijk reuze belangrijk. Hoe verfrissend is dan de blik van buiten? Strafrechtadvocaat Tom van Hemert bestudeert als gast een onbekende wereld en komt met zijn bevindingen.