‘Magische momenten’ in highlights

Momenten waarop kinderen zich verwonderen, kippenvel krijgen of meegenomen worden in de magie van andere of nieuwe werelden. Dat was het thema van de vijfde editie van de Dag van de Cultuureducatie Flevoland. Leerkrachten (in spe), kunstenaars en schoolleiders onderzochten met elkaar wanneer kinderen door kunst en cultuur geraakt worden en waarom dit zo waardevol is. De highlights.

Een filmimpressie van de dag

Fotogalerij

‘Cultuureducatie leert je om kritisch te kijken, ook naar jezelf’

Michiel Rijsberman is gedeputeerde van de provincie Flevoland met een hart voor cultuureducatie. Heeft hij ooit een magisch moment beleefd? En wat is voor hem de waarde van cultuureducatie? Zijn antwoorden in vijf quotes.

Plat en kaal
“Je kunt kunst en cultuur alleen begrijpen en waarderen als je het kunt plaatsen. Daarom heb je er les in nodig. En als je géén cultuureducatie hebt gehad? Dan ziet de wereld er denk ik heel plat en kaal uit.”

‘Dagenlang neuriën’
“We keken met de kinderen naar The Sound of Music. De dagen daarna bleven ze die liedjes maar neuriën. Terwijl ze de melodieën maar één keer gehoord hadden. Wat een kracht.”

Geen hobby
“Ik hoor mensen wel zeggen dat kunst- en cultuuronderwijs hooguit een hobby is. Nee dus. Het is veel waardevoller, het verbreedt je wereld en leert je om je te verplaatsen in een perspectief van een ander.”

Madame Butterfly
“Een van mijn eerste eigen magische momenten die ik me herinner was toen ik naar opera Madame Butterfly ging. Weken later had ik de muziek nog in m’n hoofd, met de juiste beelden erbij. Het had echt indruk op me gemaakt. Dat moment weet ik zelfs nu nog.”

Kritisch kijken
“Het is denk ik voor iedereen belangrijk je open te stellen voor kunst en cultuur, of je nu jong bent of oud. Je leert er namelijk kritisch van kijken, ook naar jezelf.”