Achter de schermen

De Dag van de Cultuureducatie Flevoland 2018 is verzorgd door een breed samengesteld projectteam met daarin vertegenwoordigers van verschillende organistaties. Wat zijn hun magische momenten?

‘Voor het eerst kwam dans binnen’

“Ik weet nog goed dat ik een jaar of twaalf was en voor het eerst een moderne dansvoorstelling zag. ‘Oh, dus de danseres hoeft niet per se op spitzen te dansen en lang en slank te zijn. En de dansers kunnen ook over de grond rollen, vallen, duwen, eigenlijk honderden soorten bewegingen maken, in plaats van alleen maar sierlijke passen uit te voeren.’ Voor het eerst kwam dans bij mij binnen.”

Button_9_Mieke_Dols

Mieke Dols, adviseur FleCk en projectleider Dag van de Cultuureducatie Flevoland 2018

‘We kijken niet meer maar voelen’

“We staan met zijn tienen in een kring. Onze zangdocent staart naar de grond. Wij kijken elkaar aan. De opdracht is om zonder teken van de docent precies gelijktijdig te beginnen met zingen. We voelen elkaar denken: ‘dat kan niet’. We kijken elkaar aan en we voelen elkaar. Dan is er de stilte, we kijken niet meer maar voelen. Dan gebeurt het, precies tegelijk: de klank van onze tien stemmen, een klank van verbondenheid, een magisch gevoel.”

Button_9_Christel_van_Der_Velden

Christel van der Velden, senior adviseur, Collage Almere

‘Als het kwartje valt tijdens een training’

“Magisch is het als er een kwartje valt tijdens een training. Dat een leerkracht ziet hoe gemakkelijk het kan zijn om met kinderen muziek te maken. Dat een leerkracht opeens snapt hoe krachtig dat kan zijn. Hoe je daar de sfeer in je klas door verbetert. En hoe je daardoor kinderen ruimte kunt geven die dat soms veel te weinig krijgen. En dan kan de echte magie in de klas beginnen.”

Button_9_Allerd_van_den-Bremen

Allerd van den Bremen, adviseur FleCk, specialist Muziek

‘Lopen met schoenen op hun hoofd’

“Verhalen van de bruid van Wederzijds. Ik zat in de gymzaal van mijn school, waar mijn vader directeur was en mijn moeder de kunstprojecten begeleidde. Ik zag mannen op hoge hakken lopen en vrouwen in ondergoed. Ze spraken niet met elkaar, maar op prachtige muziek liepen ze in een ritme met schoenen op hun hoofd. Ik begreep er niets van, maar het voelde goed. Nu later kan ik dat beeld nog steeds oproepen”.

Button_9_jephta_Hermelink

Jephta Hermelink, projectleider programma’s, KIDD (Kunst is Dichterbij dan je Denkt)

‘Zo bijzonder dat je dit kunt bereiken’

“Meer dan 200 geconcentreerde jonge gezichten kijken me aan en volgen mijn muzikale aanwijzingen. Vol overgave spelen ze hun ritmes, bouncen ze tijdens de breaks en zingen enthousiast mee. Ouders staan vol verbazing te genieten van wat hen overkomt. Wauw, wat is dit?! Ze zijn ontroerd, trots en sommigen hebben kippenvel gekregen of pinken zelfs een traantje weg. Zo bijzonder dat je dit kunt bereiken met één dag muziekles op school!”

Button_9_Wouter_Helmig

Wouter Helmig, interim projectleider, De Culturele Haven

‘Als ik hun verhalen in filmvorm terugzie…’

“Een magisch moment is voor mij telkens als mijn studenten ontdekken dat zij filmmakers zijn en dat zij met beeld en geluid hun eigen verhaal kunnen vertellen. Als ik dan een paar maanden later hun verhalen in filmvorm terugzie en die qua inhoud ontzettend betekenisvol zijn (over de mensheid, duurzaamheid of het leraarschap bijvoorbeeld) en óók qua camerawerk, muziek, geluid, én montage goed in elkaar zitten, dan ervaar ik dat als magisch.”

Button_9_Marah_Haan

Marah Haan, Docent en coach Teachers College en Pabo, Hogeschool Windesheim Flevoland

‘Magisch om de tijd te vergeten’

“Ik vind het magisch om de tijd te vergeten terwijl je samen muziek maakt, omdat je zo in de flow zit. En om te voelen hoe muziek in een groep voor verbinding kan zorgen. Muziek kan als geen ander vakgebied gelukkig maken.”

Button_9_Melanie_Scheepers

Melanie Scheepers, docent en coach Pabo, Hogeschool Windesheim Flevoland

Georganiseerd door

FLECKcrop

In samenwerking met

Mede mogelijk gemaakt door

Colofon

Dit digitale magazine is gemaakt door een team van Magazine on the Spot.

Eindredactie en coördinatie: Eric Went
Redactie: Saskia Ridder, Eric Went en Frank Wijvekate
Fotografie: Edwin Weers en Bas Dickhoff
Film: Niels Busschots en Safya Rashwan
Infographic: Loek Weijts
Vormgeving en techniek: Lisanne Gottenbos

www.magazine-on-the-spot.nl