11 Adviezen voor Leiden

Hoe kunnen we de verbinding tussen de jonge Rembrandt en de stad Leiden verder versterken? En wat staat Leiden dan allereerst te doen? Elf (gratis) adviezen.

‘Academie voor wereldtalent’


“Mij spreekt het aan om in Leiden een Rembrandt Academie voor wereldwijd supertalent op te zetten. Geen klassieke vierjarige kunstopleiding, maar een korte, met vaktechnische en kunstinhoudelijke scholing. En dan ook lessen hoe je je als kunstenaar staande kunt houden in deze tijd.”

Casper Faassen, beeldend kunstenaar

‘Overal het verhaal vertellen’


“Leiden moet zoveel mogelijk het verhaal gaan vertellen aan de buitenwereld. Dat Leiden de plek is waar Rembrandt experimenteerde, innoveerde en zijn talenten ontwikkelde. Dat Leiden de stad is waar hij zich ontwikkelde tot de briljante schilder die hij uiteindelijk geworden is.”

Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal

‘Betrek Leidse inwoners’


“Ik zou willen meegeven: vergeet niet de inwoners van Leiden bij toekomstige plannen te betrekken. Hoe? Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar jonge Leidse Rembrandts van nu. Daar zou de stadsfotograaf een mooie serie van kunnen maken. Of door op scholen leuke projecten rondom De Jonge Rembrandt te doen.”

Marjolein Zaal, hoofd Bestuur en Communicatie gemeente Leiden

‘Rembrandt de ontdekker’


“In de ideeënfase is altijd de vraag: welke lijn pakken we? Ik zou zeggen: kies voor Rembrandt de ontdekker. Dat past heel goed bij de slogan ‘Leiden, stad van ontdekkingen’. En kies dan voor De Latijnse School als een van de plekken waar je dat uitdraagt. Daar komt namelijk veel bij elkaar. Wij schuiven graag aan om mee te denken.”

Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden en Omstreken

‘Extra vleugel’


“Leiden, zorg dat we onze verloren zoon terugkrijgen. Want dat is de hoogste tijd. Charmant vind ik de gedachte om dat te doen via een extra vleugel bij de universiteit, via een Rembrandt Academie. Dan binden we meteen de universitaire wereld aan alle plannen en ambities.”

Leendert Beekman, Unity TV

‘Maak het niet te groot’


“Leiden is veel meer dan Rembrandt. Dus ik zou zeggen: focus niet al te veel op Rembrandt. Maak het allemaal niet te groot. Ga in plaats daarvan voor diversiteit, voor de vele gezichten die Leiden groot hebben gemaakt. Daar doen we Leiden en Rembrandt meer recht mee.”

Annette ter Haar, Technolab

‘Ook vuile verhalen vertellen’


“We moeten ook de vuile verhalen laten zien. Over de pest, de pokken en de pleuris. Binnen het decor van de stad. Van hoe Rembrandt de Walenwijk gebouwd heeft zien worden, en misschien als jongen daar wel met stenen heeft gegooid. Die verhalen hebben we. Vooral op het gebied van ‘experience’ hebben we veel te bieden.”

Jos van den Broek, emeritus-hoogleraar wetenschapscommunicatie, Universiteit Leiden

‘Niet platslaan’


“Met een Rembrandt-festival — zoals vandaag is voorgesteld — maken we hem een beetje van de stad. Dus dat moeten we sowieso doen. Wat ik wil voorkomen is dat we Rembrandt platslaan in een merkenpallet. Ik begrijp dat dit aantrekkelijk is, maar doen we dan ook recht aan de inhoud? Ik ben daar nog niet uit. Alles hangt wat mij betreft af van hoe we die gaan invullen.”

Govert de Kok, Bioscopen Leiden

‘Lange adem’


“Leiden moet zich niet te veel focussen op één aspect. Ik zou zeggen: ga voor diversiteit. En zorg dat je zoveel mogelijk doelgroepen bedient op verschillende manieren. Belicht de vele goede aanknopingspunten die er zijn voor Leiden, zoals Rembrandt de student — waarmee je de verbinding met de universiteit kunt leggen — of Rembrandt de ontdekker. En zorg dat je een lange adem hebt.”

Martijn Bosch, Rembrandthuis

‘Liever Lucas van Leyden’


“Hoe kan Leiden op lange termijn de merknaam Rembrandt vasthouden? Ik geloof niet dat dit kan. Die merknaam ligt namelijk in Amsterdam. Wat ik wel voor me zie? Dat Leiden inzet op Lucas van Leyden, met Rembrandt als onderdeel daarvan. Want dat concurreren met Amsterdam werkt niet. Jammer als we over een aantal jaren namelijk weer hier uitgenodigd worden en moeten constateren: ‘Het is weer niet gelukt’.”

Jan Six, beheerder Collectie Six

‘Verbinding met Amsterdam’


“Het is een feit dat bezoekers Rembrandt aan Amsterdam koppelen. Daar moet je niet tegen willen strijden, nee, zoek juist de verbinding met Amsterdam. Bijvoorbeeld door een speciale Rembrandt-trein tussen Amsterdam en Leiden te laten rijden. In Leiden moet je vervolgens een paar unieke activiteiten organiseren, die je tijdelijk aanbiedt. Hoe schaarser, hoe groter de aantrekkingskracht.”

Mark de Kruijk, Westergasfabriek