‘Magisch verbond tussen oog en hand’

Museum De Lakenhal opent tijdens Rembrandtjaar

2019 wordt in ieder geval een goed jaar voor liefhebbers van Rembrandt en Leiden. Museum De Lakenhal wordt heropend in het voorjaar en vanaf 2 november 2019 is daar de expositie ‘Jonge Rembrandt – Rising Star’ te bewonderen. Directeur Meta Knol: “In 2019 geven we Museum De Lakenhal en de jonge Rembrandt terug aan de stad.”

“Kunst gaat over kijken en Rembrandt heeft in Leiden zijn ogen uit zijn kop gekeken. Het is een rijkdom om te beseffen dat wat hij zag, via zijn hand op paneel, doek en papier is gezet en dat wij daarvan nog steeds in vervoering kunnen raken. Hij had een magisch verbond tussen oog en hand.”

Aldus Meta Knol. Zij verheugt zich erop Museum De Lakenhal in 2019 – na een ingrijpende verbouwing – weer terug te geven aan de stad. “En dan in hetzelfde jaar zo’n mooie expositie mogen bieden is een eer. In zekere zin geven we Rembrandt daarmee ook weer terug aan de stad Leiden, de stad waar hij is geboren en zijn eerste belangrijke stappen in het kunstenaarsleven heeft gezet.”

Tot wasdom
Volgens Knol en haar conservatoren zijn juist de vele schetsen en tekeningen uit zijn jonge periode zo interessant omdat ze laten zien dat ook Rembrandt van Rijn vele uren oefening en pure volharding nodig had om te worden wie hij was. “We willen laten zien hoe zijn talent zich ontwikkelde en tot wasdom kwam. We kijken als het ware over de schouders van de jonge meester mee, in Leiden en in zijn eerste jaren in Amsterdam.”

Volharding
Dat ‘meekijken’ laat een interessante ontwikkeling zien, stelt Knol vast: “Wie denkt dat zijn eerste tekeningen en penseelstreken op doek onmiddellijk meesterwerken waren, ontkent zijn volharding om steeds maar beter te worden. De eindeloze reeks zelfportretten maakte hij niet voor de markt. Natuurlijk had hij talent, onmiskenbaar. Maar het experimenteren, proberen, ontdekken, doen, oefenen, zijn probeersels om brokaat, bont, staal en andere materialen uit te drukken in verf; je ziet het allemaal terug in zijn jonge werk.”

‘Jonge Rembrandt – Rising Star’ in Leiden en Oxford

De expositie ‘Jonge Rembrandt – Rising Star’ begint in Leiden, maar steekt begin 2020 de Noordzee over. Vanaf 29 februari 2020 zijn de werken namelijk te zien in het Ashmolean Museum in zusterstad Oxford. Meta Knol: “We werken al vaker samen met het Ashmolean en al in 2015 ontstond het idee om in het driehonderdvijftigste sterfjaar van Rembrandt samen een bijzondere expositie samen te stellen.”

In Leiden en Oxford zijn in elk geval de volgende werken te bewonderen:

  • De brillenverkoper (1624), Museum de Lakenhal, Leiden

  • Rembrandts moeder (1631), uit Ashmolean Museum, Oxford

  • The Noble Slave (1632), uit Metropolitan Museum, New York

  • Vlucht naar Egypte (1633), Rijksmuseum, Amsterdam

  • Ontvoering van Proserpina (1630), uit Staatliche Museen, Berlijn

  • Ecce Homo (1634), National Gallery, London