Minder faalkosten en een groter lerend vermogen: dat is wat het nieuwe stelsel van kwaliteitsborging in de bouw gaat opleveren, verwacht Yvonne van Mastrigt, voorzitter van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB).
“In discussies over woningbouw gaat het veel te veel over aantallen. Maar hoe borgen we nu dat we niet alleen heel veel huizen bouwen, maar ook kwalitatief goede huizen? Nu hebben we stelselmatig te maken met hoge faalkosten in de bouw. Het kost veel tijd en geld om al die fouten te herstellen. Tegelijkertijd is er te weinig lerend vermogen als het niet goed gaat: we automatiseren niet of nauwelijks. Op al die punten is actie nodig.”
“Het nieuwe systeem dat vanaf januari ingaat dwingt bouwers, opdrachtgevers en ontwerpers om goed na te denken hoe zij kwaliteit kunnen toevoegen aan het bouwproces. Kwaliteitsborgers moeten daarvoor kunnen beschikken over voldoende bruikbare instrumenten. Gemeenten zijn straks niet langer verantwoordelijk voor bouw- en woningtoezicht. Maar gaat er iets fout op de bouwplaats, dan zullen zij wel moeten reageren op de bevindingen van de kwaliteitsborgers. Dat zal voor beide partijen wennen worden. Als dat samenspel goed gaat, winnen we heel veel ten opzichte van de huidige situatie.”
“In den brede is het essentieel dat we nu allemaal een gevoel gaan krijgen bij de nieuwe manier van werken: kwaliteitsborgers, instrumentaanbieders, aannemers, installateurs en gemeenten. Zodat alle partijen zeggen: ‘O, nu snappen we het’. Het nieuwe stelsel staat weliswaar op papier. Nu moeten we dat met elkaar nog leven gaan inblazen.”
“Er zijn vraagstukken waarvan we nog niet goed weten hoe we daarmee moeten omgaan. Bijvoorbeeld met industrieel en flexibel bouwen. Dat gaat komende jaren een grote vlucht nemen. Voor de kwaliteitsborging vraagt dat iets anders dan bij traditionele manieren van bouwen. Wat daar precies anders aan moet, dat is denkwerk dat we nog moeten verrichten. En dat doen we graag samen met de sector. Wat is verstandig? Wat willen wij? En wat kunnen jullie? Dat is een zoektocht die nog moet gaan plaatsvinden.”
“Ik hoop dat de meeste bouwers het nieuwe systeem dan in hun vingers hebben en dat zij niet alleen de administratieve ballast hekelen, maar ook zien dat het iets oplevert. Ook hoop ik dat we dan verder zijn in het nadenken over kwaliteitsborging bij industrieel bouwen. Ten slotte ben ik tevreden als het tegen die tijd gewoon is om bij discussies over bouwen niet louter te focussen op aantallen, maar ook op kwaliteit.”
De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) ziet toe op het stelsel van kwaliteitsborging van bouwwerken, bouwproducten en werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties. Eigenaren en gebruikers krijgen zo bouwwerken die veiliger, gezonder, duurzamer, bruikbaarder en toegankelijker zijn.
De TloKB speelt een publieke sleutelrol in de verbetering van de bouwkwaliteit. De TloKB laat toetsmethoden toe en ziet toe op het juiste gebruik van deze methoden in de bouwpraktijk. Zo kan iedereen vertrouwen op de kwaliteit van bouwwerken, bouwproducten en werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties.