Aan tafel over kinderen en kunst en cultuur

Over ruimte en ruige rafelranden

‘Leiden moet meer spelen’

Zet een aantal bevlogen kinderen en ‘nieuwkomers’ een middag bij elkaar aan tafel en de frisse ideeën hoe de stad nog leuker, aantrekkelijker en spannender kan worden, borrelen als vanzelf op. Leiden onder de loep.

Als rode draad door het gesprek loopt het verlangen naar een plek als ‘De Buurt’, de vrijplaats die in de zomer van 2016 de omgeving van het station omtoverde in een walhalla van ongedwongen samenzijn. Waar jong en oud samen op de kussens wegzakte, waar je zelf kon beslissen of je wel of geen drankje bestelde en waar je relaxed met je voeten in het zand luisterde naar onbekende bandjes. Om de avond in stijl af te sluiten met een potje beachvolleybal met je nieuwe vrienden.

Rafelranden
Zo’n plek mist Leiden, de stad heeft simpelweg te weinig rafelranden. De gasten van gastvrouw Annette ter Haar zijn op zoek naar plekken waar verschillende functies samenkomen en het commerciële belang niet altijd de boventoon voelt. Een plek waar het voelt alsof het altijd vakantie is. Misschien dat deze wensen terugkomen in de veelbelovende plannen van de nieuwe Watergasfabriek in Leiden, die hierbij lijken aan te sluiten. Dat zou mooi zijn. Welke grootse plannen hebben de gasten nog meer?

Ontmoetingsplekken
Zij zien potentie in een kunst- en cultuurfestival, georganiseerd voor en door jongeren. Er lopen veel talentvolle jongeren in Leiden rond. Zij kunnen zelf culturele workshops verzorgen voor kinderen van 2-18 jaar. Het zou mooi zijn om een festival te organiseren waarvan jongeren echt de smaak en kleur bepalen. Ook de nieuwe Lammermarkt biedt mogelijkheden. De plannen voor de programmering en ontwikkeling voor dit gebied zijn immers in volle gang: zou het niet mooi zijn als jongeren actief meedenken en er bijvoorbeeld een ruige speel- en hangplek komt? Wat buiten kan, kan binnen ook. De gasten fantaseren over de mogelijkheid van een vrijblijvende ontmoetingsplek, 24/07. Hoe zo’n pand er idealiter uitziet? Een soort camping, met vrolijke felle kleuren. Waar je een wasje kunt draaien en samen kunt koken. Waar wisselende kunstexposities zijn en waar je ook nog je huiswerk kunt maken.

Platform en jongerenafdeling
Aan ideeën dus geen gebrek. In het gesprek wordt duidelijk dat er veel initiatieven zijn (geweest) waar jongeren een rol bij spelen, zoals de programmering rondom de Meelfabriek. Toch is het lastig om zoiets echt van de grond te krijgen, jongeren hebben hulp nodig op het gebied van bemensing, organisatie en financiën. Daarvoor is een structuur nodig, bijvoorbeeld in een samenwerking tussen de Schouwburg-Stadsgehoorzaal, BplusC en Technolab. Maar ook het vo en sportclubs kunnen hierbij aansluiten. En wat zou het geweldig zijn als een aantal succesvolle initiatieven een jongerenafdeling krijgt die in een centraal platform samenwerken, denk bijvoorbeeld aan ‘We Are Leiden’, ‘Het Leids Film Festival’ en ‘De Nacht van Kunst en Kennis’. Belangrijke voorwaarden: kijk wat er al is, verbind initiatieven en betrek kinderen en jongeren zelf bij de plannen.

Scholen en buurtfeesten
Er gebeurt dus veel, maar vindt ook iedereen de weg? Voor nieuwkomers is dat ingewikkeld. Hun advies is om via de scholen te communiceren wat er in de stad te doen is en waaraan kinderen deel kunnen nemen. De Museumkaart en de VakantiePas zijn bekend, maar misschien is een ‘Leidenpas’ een idee, waarmee je tegen gereduceerd tarief aan culturele activiteiten kunt deelnemen. Daar kan het Ondernemersfonds, maar ook het Cultuurfonds bij ondersteunen. Om meer mensen in aanraking te laten komen met dit soort activiteiten is het bovendien belangrijk de wijken in te gaan en ouders te (blijven) betrekken, zoals bijvoorbeeld jongerenfestival ‘Tech It Out’ deed. Ook buurtfeesten zijn een prima ingang.

Spelen maar
De gasten sluiten af met een noodkreet: er moet in Leiden meer gespeeld worden. De kinderen ervaren Leiden als veel te serieus: ‘Naar Leiden kom je om te studeren’. Dat moet anders. Denk aan een ‘Escape de Stad’, een game die jongeren Leiden laat ontdekken, een speeltuin waar kinderen op een speelse manier kennis maken met techniek of een gigantisch pannenkoekenfeest op de Lammermarkt. Jong of oud, het adagium is: ‘We moeten meer spelen in Leiden!’

Zaterdag-middagdromen

Frisse blikken

De jonge gasten aan de lunchtafel van Annette ter Haar kijken met een open en onbevangen blik naar de stad. De mooiste quotes uitgelicht.

‘Ik merk dat de wereld van de kunst en de techniek twee verschillende werelden zijn. Ze komen elkaar niet tegen.’
‘Je gaat als kind niet zomaar naar een museum, een museum moet wel bijzonder zijn.’
‘Volwassenen hebben best leuke ideeën, hoor. Maar je moet het echt aan kinderen zelf vragen, die kunnen het beste bedenken wat leuk is.’
‘Maak gebruik van de rijkdom die er in Leiden is, dan hoef je je ook minder arm te voelen.’
‘Zou het niet leuk zijn om de bouwhekken bij het station met graffiti te laten bespuiten door kinderen?’
‘Bij een event zoals ‘We Are Leiden’ is het voor nieuwkomers makkelijker om te praten. Zoiets wil je vaker.’
‘Doordat jongeren niet meer in cafés mogen komen en er geen echte ‘hangplekken’ in Leiden zijn, zijn jongeren zijn steeds meer uit het straatbeeld verdwenen. Een gemis.
Fotografie Eelkje Colmjon.

Zij zaten aan tafel

Katya Akkari – moeder van twee kinderen, studeerde Engels in Syrië
Annick Dezitter – rector Da Vinci College Kagerstraat
Mirjam Flik – Cultuurmakelaar Leiden
Annette ter Haar – oprichter Technolab
Cato – leerling OBS De Vogels
Ana – leerling Visser ’t Hooft Lyceum
Morsal Toghyan – medewerker Technolab

Fotografie Eelkje Colmjon.

Hoe nu verder?

Door een centraal platform op te richten waar alle bestaande initiatieven voor jongeren (en initiatieven die de potentie hebben voor een jongerenafdeling) samenkomen, blijven goede ideeën niet op de plank liggen. En worden jongeren een volwaardige gesprekspartner in de stad. Plan is dus een vervolgbijeenkomst te organiseren waarbij alle betrokken partijen en vooral ook de jongeren zelf aanwezig zijn.
Fotografie Eelkje Colmjon.
Twitter
Facebook