
Aan tafel over
de Leidse nachtcultuur
Op naar een creatief, bottom up en bruisend nachtleven
‘Het schort niet aan goede ideeën’
Biertje. Sigaretje. Relaxte loungemuziek. We zijn voor het dertiende etentje van Leiden aan Tafel in de loods van Doorgedraaid, dat de inrichting van grote (inter)nationale festivals ontwerpt en uitvoert. Gastheer: Erik Lourenssen, organisator van grote evenementen.
De bijna voltallige Nachtraad is er. En de wethouder, de cultuurmakelaar, een raadslid en een afgevaardigde van de studentenverenigingen. Nog een biertje? De avond is nog jong. Aan tafel gaan kan altijd nog. Waar gaan we het over hebben? De nachtcultuur: hoe blazen we die nieuw leven in?
De Wibar
Met het verdwijnen van het popcentrum het LVC aan de Breestraat, verdween er een plek voor dance-house-en technoliefhebbers en voor het ontwikkelen van jong talent. Poppodium Gebr. de Nobel zou een logische opvolger zijn, maar de aanwezigen constateren dat het nieuwe muziekpodium niet in die behoefte voorziet. Wat dan? Waar moeten we dan heen? Er wordt gedroomd over de invulling van een aantal panden in de Haarlemmerstraat die binnenkort leeg komen te staan, of van een hotspot in het gebouw De Verleiding. Maar het volume van de aanwezigen gaat pas echt omhoog als zij vertellen over hun jongste droom: de Wibar. Buiten de singels, in een redelijk onbewoond gebied kan deze plek invullen wat er tot nu toe node wordt gemist: een creatieve underground scene. Waar feestjes gegeven worden tot de volgende ochtend, waar iedereen zichzelf kan zijn, waar jonge Leidse, maar ook internationale DJ’s draaien en waar nieuwe initiatieven de kans krijgen om zich door te ontwikkelen. Het paradepaardje van Leiden.
Nachtraad
Goed, dat staat. Die Wibar moet er komen. Die bedient een bepaalde doelgroep, maar hoe kun je voor meer groepen het nachtleven aantrekkelijker maken? Welke dromen hebben de aanwezigen? Eerst nog maar een biertje. Aan tafel kan altijd nog. Een mooie ontwikkeling is dat onlangs de Nachtraad is opgericht. Waar voorheen die dromen onzichtbaar bleven, en de standpunten van de liefhebbers van de nacht niet over het voetlicht gebracht konden worden, kan dat met de oprichting van de Nachtraad wel. Wat je wilt staat of valt immers met communicatie. Als er gebouwen leeg komen te staan waar feesten gegeven kunnen worden, moet er een orgaan zijn om partijen daarvan op de hoogte te brengen. Het schort in Leiden namelijk niet aan goede ideeën, maar wel het praten als één stem.
Plannen maken
Wat zijn die goede ideeën? Kijk, Berlijn, Amsterdam Noord, de Binckhorst in Den Haag: het zijn dé plekken waar het gebeurt. Waar alles kan, vaak omdat het nog een onontgonnen gebied is en er ondernemers met lef gaan zitten. Leiden heeft een andere historie en cultuur: het is dichtbevolkt en studentenverenigingen hebben vaak een gesloten karakter. Liggen er toch kansen? Zeker, vooral als je het samen met de studentenverenigingen oppakt. Waarom zouden er op de studentenverenigingen geen openbare feesten gegeven kunnen worden? En wat kun je met locaties die overdag leeg staan? En waarom moet het altijd binnen de singels? Misschien is het wel veel gaver om te kijken wat je met een gebied als De Waard of het Leiden Bio Science Park kan. Nu wordt het leuk. We kunnen aan tafel. Als we verder fantaseren: hoe cool zou het zijn als er naast 3 oktober en het LIFF nog zo’n pijler voor de stad komt. Denk aan een groot lichtfestival. Iets dat van onderaf is georganiseerd.
Transparantie
Die dromen leven al langer, hoe krijg je dat nu voor elkaar? Daarvoor is een centraal orgaan als de Nachtraad een goede eerste stap, maar het is ook een kwestie van gewoon doen. Kleine initiatieven ontplooien, van onderaf. Want als je het doet, ben je ook meer zichtbaar. Aan de andere kant is het belangrijk voor jonge ondernemers om daarvoor de ruimte te krijgen. Zet hen aan tafel met bijvoorbeeld de cultuurmakelaar, de gemeente, het Centrummanagement en bedrijven. Wat is er mogelijk in de stad? Hoe kunnen we elkaar helpen? Bijvoorbeeld door als gemeente transparanter te zijn over het proces van het organiseren van feesten. Schrijf een pitch uit, laat onverwachte partijen meedenken.
Praten, praten
De maaltijd is achter de kiezen. Muziekje. Even chillen. Een laatste punt van aandacht: als al die mooie plannen verwezenlijkt worden, hoe behoud je dan een goede relatie met je buren? Het lijkt alsof omwonenden de laatste tijd minder tolerant zijn geworden, terwijl feitelijk het aantal evenementen niet is toegenomen. Het toverwoord is ‘praten’. Je kunt met communicatie zoveel oplossen. Zorg dat er een telefoonnummer is waar bewoners naartoe kunnen bellen bij overlast. En sta in verbinding met je bewoners. Kijk wat je kunt doen voor de buurt, organiseer een buurtborrel. Dan volgt begrip meestal vanzelf. Biertje?
feestmaal
Nachtelijk snacken
Een avond die naar meer smaakt. Er zijn mooie plannen gemaakt en prikkelende uitspraken over tafel gegaan. De meest pakkende quotes uitgelicht.

hoe nu verder?
Alle dromen worden vervat in een toekomstplan voor de stad. De Nachtraad neemt daarvoor het initiatief, de cultuurmakelaar kan vervolgens partijen aan elkaar verbinden. Dus maak uw borst maar nat: misschien komt er wel een nachtburgemeester, een plek voor jong en oud (zoals De Buurt), een samenwerking met een denktank van de studentenverenigingen, een besloten feest op een daktuin in het Energiepark, een nachtclub voor jongeren onder de 18 en een creatieve wasstraat. We’ll keep you informed.Zij zaten aan tafel
Beau Artist – eigenaar Bar Lokaal, oprichter Picknick Festival, lid Nachtraad
Martijn Braat – freelancer, organisator van o.a. De Buurt, lid Nachtraad
Cas van Brussel – (mede)eigenaar Doorgedraaid, lid Nachtraad
Yvonne van Delft – wethouder Werk & Inkomen, Economie, Cultuur, Binnenstad en Emancipatie, namens GroenLinks
Mirjam Flik – cultuurmakelaar Leiden
Alex-Jan Friso – raadslid voor GroenLinks, Cultuur en Economie
Kirsten Lelieveld – voorzitter Plaatselijke Kamer van Verenigingen Leiden
Erik Lourenssen – organisator (Awesome Leiden, My House en evenementen), lid Nachtraad
Sebastiaan Schoenmaker – DJ, werkt bij Bar Lokaal, lid Nachtraad
Luuk Verzendaal – freelancer, lid Nachtraad
