
Aan tafel over regio en water
Thema Water biedt kansen regionale samenwerking
‘Maak het niet te elitair, maar voor iedereen toegankelijk’
Een reizende dansvoorstelling op het water, een drijvende bioscoop, een kunstproject rond de Rijn als levensader van de regio. Het thema Water raakte de juiste creatieve snaar tijdens een vervolgetentje over Kunst en de Regio. Voorbij de scepsis over ‘grote broer Leiden’ en ‘klein Duimpje de regio’.
Vroegen we na afloop van het vorige cultuuretentje rond Kunst en de Regio om ‘dorpsgekken’ en ‘voortrekkers’? Die oproep lijkt geslaagd. Zo’n twintig boegbeelden uit de wereld van kunst en cultuur uit de regio schuiven aan om een verdiepingsslag te maken. Aan vier tafels discussiëren zij over de vraag hoe we in de regio beter kunnen samenwerken op het gebied van kunst en cultuur. Bijvoorbeeld rond het praktische thema Water.
Ponte Flottante
De vele waterwegen in het prachtige polderlandschap vormen de verbinding tussen stad en platteland. Alleen al die symboliek roept allerlei associaties op, zoals een voorstelling op pontjes (een naam is er ook al: Ponte Flottante) of de Dag van de Trekvaart. Zo zijn er rond Water tal van evenementen te verzinnen om samen met de regio vorm te geven. Een festival met zeemansliederen op scheepswerven, stad- dorps- of wijksafari’s via het water of een regionale variant op Leiden Schemerstad.
Niet elitair
Ook los van dit thema biedt samenwerking met de regio kansen. We kunnen aansluiten bij het jaar van Erfgoed en Ambacht, combinaties maken met ecologie, natuur en educatie, of een uitwisseling organiseren tussen boeren en studenten. Om het niet té groots aan te pakken, kunnen we ook ieder jaar de focus leggen op een ander gebied in de regio. Het ene jaar krijgt Zoeterwoude weer een hoofdrol, het volgende jaar Kaag en Braassem. Belangrijk bij dit alles: het moet niet elitair zijn. Wel altijd goed, maar voor iedereen toegankelijk – denk aan inwoners die je niet zo snel bereikt met kunst – en echt samen met de hele regio.
Doe niet te veel
Verlies bij dit alles niet de structuur uit het oog en zorg voor een goede, lokale organisatie. Met mensen die in hun dorp de kunst- en cultuurclubs vertegenwoordigen. En met cultuurwethouders die de organisatie steunen en faciliteren met huisvesting of ruimte. Pas ook op voor overkill. De lijst met culturele activiteiten overziend, vraag je je soms af of er wel inwoners genoeg zijn om al die evenementen bij te wonen. Dus kies je voor een centraal thema als Water, beperk dan het aantal activiteiten per gemeente. En is er een geslaagd idee in Oegstgeest? Kopieer het dan gewoon in Leiderdorp of Zoeterwoude en maak het nog beter. Zo brengen we de kwaliteit op een hoger plan.
Sail Leiden
Sail Leiden lijkt ook een uitgelezen kans om als regio de samenwerking te zoeken. De komst van zo’n 200 historische vaartuigen zal naar verwachting in juli 2018 150.000 bezoekers naar Leiden trekken. Waarom maken we hier geen regionaal evenement van, bijvoorbeeld met een intocht in Kaag en Braassem? Aansluiten bij de themajaren en jaarthema’s van Leiden stuit wel op enige terughoudendheid van de regio. Te vaak dicteert Leiden het programma, waarbij de regio mag aanhaken. Dat steekt soms. Aan de andere kant hoeft de regio niet op Leiden te wachten, maar mogen de omringende gemeenten ook best zelf het initiatief nemen.
Drijvend dak
Ondertussen gaan sommige initiatieven op het gebied van water al gewoon van start. Zo is er een dansvoorstelling op een drijvend dak in ontwikkeling. Geschikt voor een Leidse gracht, een Voorschotense vaart of een Leiderdorpse vijver. Een mooie vorm van verbinding.
met z'n allen aan tafel
hapklare brokken
Zij zaten aan tafel(tjes)
Oegstgeest
Saskia Baatenburg
Frans Ekelschot
Arjen Pels Rijcken
Petra Twisk-Molenaar
Alexander de Vos
Leiden
Mirjam Flik
Lucien Geelhoed
Judith Nijssen
Pepijn Smit
Sigrid de Zwart
Leiderdorp
Giselle Joosten
Priscilla Paulussen
Bob Reidsma
Claudia Thunnissen
Geert van der Velden
Zoeterwoude
Wil van Leeuwen
Simone Langeveld
Voorschoten
Eveliene Schoenmakers
René van der Smeede
Kaag en Braassem
Paul Koek
En nu?
Bij dit tweede cultuuretentje over Kunst en de Regio blijft het niet. Het idee is om drie keer per jaar met voortrekkers uit de regio om de tafel te gaan, bij elke bijeenkomst is een andere gemeente aan zet. Het Cultuurfonds wil hieraan een bijdrage leveren. Niet alleen om nog meer nieuwe ideeën op te halen, maar vooral om het bestaande te versterken.