Het Plastic Pact: méér doen met minder plastic

Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2019 heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven samen met 75 bedrijven en organisaties het Plastic Pact NL ondertekend.

Meer doen met minder plastic: dat is het doel van het pact. Dat betekent minder plastic produceren, slimmer ontwerpen, anders samenstellen en beter recyclen. “We gebruiken ontzettend veel plastic en gooien ontzettend veel plastic weg”, erkende Van Veldhoven tijdens de lancering van het pact. “Niet alleen kan dat gebruik minder, we moeten ook zeker weten dat het plastic dat we gebruiken niet overbodig is én dat het goed hergebruikt wordt, in plaats van dat het in het milieu terecht komt of verbrand wordt.” Maar liefst 90 partijen, waaronder zowel grote bedrijven als milieuorganisaties zoals ondertekenden het pact. “We kunnen dit probleem niet alleen oplossen, daarom ben ik zo blij met het Plastic Pact NL en alle betrokken partijen,” zei Van Veldhoven. De aangesloten partijen beloven in 2025 maar liefst 20 procent minder plastic te gebruiken. In het pact staat ook dat het plastic dat in 2025 nog gebruikt wordt 100 procent recyclebaar zal zijn.”

video Plastic Pact NL

Circular Awards 2019

Iconische circulaire producten. En projecten die het beste tonen wat circulaire economie voor Nederland kan betekenen: voor hen waren er ook dit jaar Circular Awards te verdienen. Na overtuigende pitches van negen genomineerden won Auping de Business Award en DRIVE de Public Award.

bekijk alle pitches in highlights

Modal Title

bekijk hier de genomineerden voor de Public Award

DRIVE

Biobrug voor verbinding en beweging
Sjoerd Vrieswijk, projectleider vanuit Provincie Fryslân:

“Bij het Friese dorpje Ritsumasyl hebben we een bio-composiet-fietsbrug gebouwd van vlas en hars. We hebben met bio-composiet gewerkt vanuit de overtuiging dat we met zo’n brug niet alleen voor verbinding zorgen, maar ook voor beweging, namelijk met partners die met ons innoveren en meedenken. We delen onze kennis met elkaar in een open source platform. Overheid, bedrijfsleven en onderwijs nemen alle deel. Zo versterken we elkaar.”

MEER WETEN?

250 gemeenten

Circulariteit van plastic verpakkingen
Aiko Klein:

“Hoe stuur je met een aanbesteding aan op betere sortering van (plastic) verpakkingsafval en innovatie daarin? Met die vraag gingen wij als adviesbureau aan de slag, in samenwerking met een zevental publieke organisaties die samen meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten vertegenwoordigen. Het resultaat: meer dan één miljoen kilo CO2-besparing in 2019 en meer hoogwaardige recycling. Het project waarbij ruim 250 gemeenten zich aansloten is uniek: er was een enorme daadkracht, snelheid en omvang. We hebben gewerkt met nieuwe sorteertechnieken en het logistieke proces slimmer ingericht. Wat hielp is dat we in alle aanbestedingen gemeenten uitdaagden om te innoveren.”

MEER WETEN?

De Biomakerij

Geen druppel water verspillen
Broeder Isaak, De Biomakerij:

“Als alle daken van onze abdij Koningshoeve al vol liggen met zonnepanelen, de broeders elektrisch rijden, en als je als brouwerij La Trappe het lekkerste bier van Nederland brouwt, maar daar veel water bij nodig is, dan weet je dat je toch nog aan het vervuilen bent. Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met Waterschap De Dommel en hebben we een manier van waterzuivering ontwikkeld die meer doet dan alleen zuiveren. We wilden het water circulair maken en dat is gelukt doordat bacteriën het afvalwater zuiveren. Onze ambitie is om geen druppel water ons terrein te laten verlaten, alleen in de vorm van bier.”

MEER WETEN?

winnaar Public Award

DRIVE

Biobrug voor verbinding en beweging

Sjoerd Vrieswijk, projectleider vanuit Provincie Fryslân:

“Je hoopt natuurlijk op de winst, maar er waren een aantal geduchte concurrenten. Dat we nu hebben gewonnen is een beloning voor het hele bouwteam. We hebben met elkaar echt pionierswerk verricht.”

bekijk hier de genomineerden voor de business Award

Auping

Hergebruikte leasematrassen
Marc Groot Wassink, Auping:

“Jaarlijks worden in Nederland anderhalf miljoen matrassen weggegooid, in Europa vijfendertig miljoen. Deze worden allemaal verbrand. We hebben nu een matras ontwikkeld dat volledig wordt hergebruikt. We werken met een leaseconstructie, zodat ze ook echt bij ons terugkeren. Echte refurbishing. We werken daarbij samen met een fabriek honderd kilometer van ons vandaan. Het slaapklimaat bij dit matras is bovendien het beste.”

MEER WETEN?

SmartCrusher

Grootste vervuiler wordt duurzamer
Maarten Schenk, SmartCrusher:

“De betonindustrie is een van de meest vervuilende. Ter vergelijking: die produceert twee keer zoveel CO2 als de hele luchtvaart, tien procent van de totale CO2-productie ter wereld. Eén kilogram beton levert één kilogram CO2. Dat heeft grote impact op het klimaat. Onze betonmachine brengt alle materialen uit oud beton – zand, grind, cement – weer terug voor hergebruik. Hiermee brengen we de CO2-uitstoot met 75 procent terug. Deze machine is binnen anderhalf jaar terugverdiend, past in een zeecontainer en is daardoor makkelijker te verplaatsen.”

MEER WETEN?

Naïf

Plasticloze make-up
Eliza van der Laan, Naïf:

“Ieder jaar verdwijnt twaalf miljoen ton plastic in zee. Een groot deel zijn microplastics, bijvoorbeeld van tandpasta, make-up of scrub. Via ons doucheputje stroomt dat allemaal in de zee. Plastic in cosmetica vinden wij onzin. In plaats daarvan gebruiken we calciet, dit is kalk gewonnen uit Amsterdams drinkwater. Na wassing wordt dit weer opgevangen en opnieuw toegepast in de scrub. Zo ontstaat een circulair proces”

MEER WETEN?

Attero

Polymeren Recycling Plant
Robert Corijn, Attero:

“Het was onze missie om de potentie van afval maximaal te benutten. We zagen kansen in het folieverpakkingsafval, dat voor een enorme vervuiling zorgt. Om dit circulair te krijgen, moesten we het goed reinigen. Daarvoor is de Polymeren Recycling Plant ontwikkeld, die de folies met zeep wast op 80 graden Celsius. We maken daarbij gebruik maken van eigen warmte van de naastgelegen afvalenergiecentrale. Vervolgens wordt het folie gerecycled tot granulaat van zeer hoge kwaliteit. Het water wordt weer gecirculeerd via onze eigen waterzuiveringsinstallatie. Zo is de cirkel rond.”

MEER WETEN?

PaperWise

Papier van landbouwafval
Peter van Rosmalen, PaperWise:

“We verbouwen wereldwijd op grote schaal gewassen, maar slechts 20% daarvan is voedsel; 80% is stengel en blad. We verbranden dus miljarden tonnen landbouwafval en daardoor gaan waardevolle grondstoffen verloren. Dat moest anders. Wij bewerken de bladeren en stengels die van de oogst overblijven tot grondstof voor papier en karton. Dit papier en karton voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen en is onder meer verkrijgbaar als printpapier en kopieerpapier. Wees dus wise met waste en kies voor PaperWise.”

MEER WETEN?

De Verspillingsfabriek

Tweede kans voor voedsel
Bob Hutten, De Verspillingsfabriek:

“We gooien jaarlijks voor minstens vijf miljard euro aan voedsel weg in Nederland. Een deel daarvan is verse groente: overschot van boeren, telers en versnijders. Afgekeurd omdat de groenten te klein, misvormd of te bont zijn. Een ander deel bestaat uit de kopjes, kontjes of stronken. De Verspillingsfabriek redt deze groenten en bereidt er smaakvolle soepen, sauzen en stoofgerechten van. Dat wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want ook talent verspillen vinden wij zonde.”

MEER WETEN?

winnaar Business Award

Auping

Hergebruikte leasematrassen

Jan-Joost Bosman, Algemeen directeur Koninklijke Auping:

“Ik vind het fantastisch om hier te staan. Dit hebben we niet alléén gedaan, maar samen met het hele Auping-team en onze partners. Een geweldige kers op de taart!”