Gregg Segal, fotograaf Daily Bread:

‘Armsten hebben voedzaamste dieet’

De Amerikaanse fotograaf Gregg Segal fotografeert kinderen over de hele wereld, liggend tussen hun dagelijkse dieet van een week lang. Op die manier maakt hij grote verschillen in voedingspatronen zichtbaar. Met soms heel verrassende uitkomsten.

Volgens Segal moeten we ervoor oppassen dat we het probleem van overgewicht niet versimpelen. “Bij artikelen in de media staan vaak foto’s van dikke kinderen, cheeseburgers en patat. Alsof iemand met overgewicht nooit groente eet. Maar het is complexer, heb ik ervaren op mijn reis over de wereld.”

Junkfood rukt op

Neem Cooper uit Los Angeles: naast sushi, salade en zalm, eet hij cheeseburgers, patat, pizza en pannenkoeken met chocolade en veel boter. Beryl uit Kuala Lumpur eet vers fruit, thuisgemaakt producten, zeewier en vis, maar óók Kentucky Fried Chicken, chocoladekoekjes en crackers. Segal: “Het meeste wat Beryl eet is traditioneel Maleis-Chinees eten, maar het westers junkfood rukt op.”
Op de foto’s zie je vaak dezelfde producten terugkomen. “Kinderen hebben verschillende hobby’s, karakters en interesses, maar ze eten heel erg hetzelfde”, beweert Segal. Zo zouden Paolo uit Sicilië en Isaiah uit Los Angeles vroeger verschillend eten. “Nu eten ze allebei burgers, patat, pasta, pizza en wit brood.”

Voedzaamste dieet

Volgens onderzoek van de universiteit van Cambridge zijn de tien landen waar het voedzaamst wordt gegeten allemaal Afrikaans. Een vermoedelijke reden? De landen zijn vaak onveilig en hebben een gebrekkige infrastructuur, waardoor de voedselgiganten er (nog) niet komen. “Het beste dieet wordt dus niet door de rijksten gegeten, maar door de armsten”, stelt Segal. In Mumbai verdient de vader van Anchal 5 dollar per dag, terwijl een pizza 13 dollar kost. Zij eet traditionele gerechten. Shaman, ook uit Mumbai, komt uit een middeninkomengezin. Zijn familie kan zich wel Domino’s-pizza, patat en repen en chocolade veroorloven.

Verse producten

Volgens haar ouders lust Daria uit Los Angeles eenvoudigweg geen fruit of groente. Segal: “Je kunt kinderen inderdaad niet dwingen gezond te eten, Maar als je ze de keuze biedt, kiezen ze zout, vet en suiker boven gezond.” Belangrijk is dus wat je hen aanbiedt.
En het kán, besluit Segal. Zo zit in het menu van Amelia uit Sicilië slechts een pizzadoos. Segal: “Daar hebben mensen geld over voor verse producten. Veel gezonder. Bovendien: hoe meer we zelf eten bereiden, hoe minder afval.”

©Gregg Segal: publicatie van deze foto's is met toestemming van de fotograaf. Meer foto's vind je hier. In mei 2019 verschijnt het boek Daily Bread.
blauwe-blub