‘Gezonde jeugd, gezond land, gezonde toekomst’

Dansend zorgden de meiden van de Juvat Dance Academy voor een energieke start van het congres ‘NL Vitaal: Samen voor een gezonder Nederland’. Direct daarna opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de Week voor de Gezonde Jeugd, door een estafettestokje over te pakken. In zes woorden benadrukte hij het belang van die week: “Gezonde jeugd, gezond land, gezonde toekomst.”

Aan de kindertafel

Acht kinderen van vier verschillende scholen spraken met Koning Willem-Alexander, staatssecretaris Paul Blokhuis, kinderstaatssecretaris Mookie Saluna en JOGG-directeur Marjon Bachra over onderwerpen als bewegen op school, het assortiment in de schoolkantine en het roken van volwassenen bij speeltuinen en kinderboerderijen.
De kinderen waren zelf ook verbaasd dat er pal naast hun middelbare school een snackbar is die tijdens schooltijden goedkoop patat aanbiedt. De meeste kinderen aan tafel nemen weliswaar zelf brood mee van huis. Maar ze kenden ook kinderen die hun brood weggooien en vervolgens eten halen bij de snackbar.
Hoe moet een school daarmee omgaan? Verbieden blijkt lastig. Mookie Saluna stelde voor dat je met een bak patat in de hand de school in ieder geval niet in mag. “Dat helpt een beetje.” Andere suggestie van de kinderen (en staatssecretaris Blokhuis): “Zorg voor een heel lekker en gezond aanbod van eten in de schoolkantine tegen een lage prijs. Daarmee kan je de concurrentie aan.”

Week voor de Gezonde Jeugd

Bewegen en spelen is gezond. Voor je lijf én je brein. Toch bewegen jongeren niet genoeg, zo blijkt uit het rapport Gezondheid en Welzijn van Scholieren. Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd zet Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) samen met gemeenten, bedrijven, scholen en ouders een stap vooruit naar een gezonde omgeving voor de jeugd. Zodat ze fysiek, psychisch en sociaal beter toegerust zijn voor de toekomst.

Meer over de Week voor de Gezonde Jeugd: www.weekvoordegezondejeugd.nl

blauwe-blub