TELLER

Leestijd, 2 min
Videopitch, 3.45 min

In onze samenleving worden kinderen en minderheden marginaal vertegenwoordigd, en niet-mensen – als planten, dieren, dingen en microben – simpelweg niet gezien als deel van de samenleving. Het is tijd voor een nieuwe politiek, stelt Anne van Leeuwen, directielid van de Ambassade van de Noordzee.

‘Nieuwe politiek van voortbestaan’

 
“We leven in een tijd waarin de mensheid letterlijk onder de huid van de Aarde is gekropen. In het Antropoceen, of tijdperk van de mens, is de mens een geologische kracht geworden. Maar tegelijkertijd is dit ook een tijd waarin we in het westen geconfronteerd worden met hoe afhankelijk we zijn van ander leven. IJsbergen vormen onze kustlijnen, insecten co-produceren onze landbouwopbrengst en microben bepalen onze gemoedstoestand. In het Antropoceen zijn natuur en cultuur onlosmakelijk met elkaar verweven geraakt. Want waar in klimaatverandering begint natuur en waar eindigt cultuur?
In deze tijd staan wij, en vooral toekomstige generaties, voor enorme uitdagingen als biodiversiteitsverlies, de klimaatcrisis en politieke polarisatie. En de politiek lijkt hier maar moeilijk aan te kunnen beantwoorden. In onze samenleving worden kinderen en minderheden marginaal vertegenwoordigd, en niet-mensen – als planten, dieren, dingen en microben – simpelweg niet gezien als deel van de samenleving. Het is tijd voor een nieuwe politiek, waarin zowel de belangen van toekomstige menselijke generaties als het niet-menselijk leven effectief gerepresenteerd worden. Want, of we het nu leuk vinden of niet, in het Antropoceen zijn we afhankelijk van 99,9999999 procent van het leven voor ons eigen voortbestaan.
Diversiteit van leven is in het belang van al het leven. Daarom zouden niet-mensen direct politiek vertegenwoordigd moeten worden. De Ambassade van de Noordzee stelt dat de zee van zichzelf is en over zichzelf zou moeten kunnen beschikken. Zodat toekomstige generaties met de zee kunnen voortbestaan."

Anne van Leeuwen, Ambassade van de Noordzee

GA TERUG

Colofon

‘Raising the Future’ is een initiatief van KINDwijzer, een landelijk netwerk van toonaangevende maatschappelijke kinderopvangorganisaties. Dit magazine is - in nauwe samenwerking met KINDwijzer en Bureau &MAES - samengesteld door het volgende mediateam van Magazine on the Spot:

Redactiecoördinator: Eric Went
Teksten en videoproducties: Karlijn Broekhuizen, Marijn Kramp, René Lamers, Walter van Polanen, Saskia Ridder
Techniek en vormgeving: Loek Weijts

Met dank aan: Petra Janssen en Ruth de Waal (KINDwijzer), Jorn Matena en Maike van Warmerdam (Bureau &MAES) en Eli Vlessing (Bourne-design).