Sfeerimpressie Tel mee met Taal Festival

Het Tel mee met Taal Festival in De Meervaart in Amsterdam stond bol van de interessante workshops, boeiende sprekers en verrassende ontmoetingen. Ruim achthonderd mensen kwamen samen om hun kennis en ervaring met elkaar te delen, zodat zij nóg beter degenen kunnen helpen die nu nog moeite hebben volwaardig mee te doen in de maatschappij.

Jos Niels, dagvoorzitter en ex-laaggeletterde:
“Laaggeletterde is geen fijn woord. Ik heb het liever over hoogopgeleid op mijn eigen kwaliteit.”
Anke Siegers, organisatiepsycholoog:
“Ik kwam maar niet voorbij die woorden.”
Marlies Olthuis, Stichting Lezen & Schrijven:
“Professionals en beleidmakers moeten zich realiseren dat 50% van de mensen met financiële problemen moeite heeft met lezen en schrijven. Ze moeten hun medewerkers de ruimte geven om deze mensen passend te ondersteunen.”
Leerling basisschool El Kadisia:
“Ik heb van de schrijfster geleerd dat een verhaal een midden, een begin en een eind heeft. En dat het begint met ‘Er was eens’ en eindigt met ‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’”
Leerkracht Muriel Leter, basisschool El Kadisia:
“Het project ‘De schoolschrijver’ was een heel bijzondere ervaring voor ons allemaal: de kinderen zijn vaardiger geworden in het lezen en schrijven, begrijpen teksten beter, en de kinderen zijn verhalen gaan vertellen die ze normaal niet vertellen.”
Anke Siegers, organisatiepsycholoog:
“Ik kwam maar niet voorbij die woorden.”
Reinier van Zutphen, Nationale Ombudsman:
“Een tijd lang hadden we het over zelfredzaamheid. We dachten dat mensen het zelf konden redden. Dat is een verkeerde veronderstelling. Daarvoor in de plaats moet samenredzaamheid komen.”
Paul Otter, gerechtsdeurwaarder Syncasso:
“Als we een brief schrijven en degene die hem ontvangt hem niet snapt, doen wij ons werk niet goed. Als we brieven begrijpelijker maken en mensen vaker bellen, wordt ons werk niet alleen makkelijker, maar ook succesvoller. Mijn advies aan andere organisaties: haal ervaringsdeskundigen in huis”.
Vera Moet, ex-laaggeletterde en taalambassadeur:
“Instanties reageren soms agressief, het is belangrijk om iemand vanuit vertrouwen te benaderen. Betrek laaggeletterden bij bijvoorbeeld trainingen aan je personeel of bij het begrijpelijk maken van brieven.”
Sjaak Kroes, Haagse stadsdichter, in zijn ode aan de deelnemers:
“Gevoelig voor de behoeften van anderen / Een rijke belevingswereld, gouden handen / Maar volzinnen ontbreken op papier/ Bloemen en dankwoorden, opdat ze elk woordenboek naar jullie mogen vernoemen/ Scheppers van kansen/ Jullie inspireren met je volharding.”
DEEL HET E-ZINE