voorwoord TEL MEE MET TAAL

‘Samen een wereld te winnen’

Een congres dat zichzelf als festival presenteert, dat schept verwachtingen. Toch werd het een echt festival, het congres ‘Tel mee met Taal’. Niet alleen vanwege de grote hoeveelheid workshops en presentaties, maar ook vanwege de uitstekende sfeer. Niet eerder mochten we zoveel mensen verwelkomen. Samen met ruim achthonderd anderen maakte u er een energieke en inspirerende dag van. Ik hoop dat u met nieuwe contacten, energie en ideeën naar huis bent gegaan.

Sinds de start van het programma ‘Tel mee met Taal’ brengen we elk jaar het netwerk van gemeenten, bibliotheken, cursusaanbieders, vrijwilligersorganisaties en andere partijen samen. Om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Mooi om te zien dat steeds meer organisaties zich aansluiten bij de beweging voor een vaardiger Nederland: schuldhulpverleners, zorgaanbieders, communicatieprofessionals en vele anderen. Want samen maken we het verschil. En dat blijft hard nodig.

Onze dagvoorzitter, taalambassadeur Jos Niels, maakte prachtig duidelijk waarom de aanpak van laaggeletterdheid loont. Hij ontwikkelde zich van bloemist die zijn administratie in afkortingen bijhield tot een zelfverzekerde, gevatte presentator van een groot evenement. En de schoolklas uit Amsterdam liet zien waarom taal een prachtig en krachtig middel is om je wereld te vergroten, voor jong en oud.

Toch gaat het om meer dan individuele verhalen. Onze minidocumentaire ‘Onbegrijpelijke taal’ liet bijvoorbeeld zien hoe gemeenten, schuldhulpverleners en incassobureaus hun dienstverlening kunnen verbeteren door aandacht te hebben voor laaggeletterdheid en te investeren in begrijpelijke communicatie. Zo snijdt het mes aan twee kanten: nieuwe kansen voor u als professional en voor de doelgroep waar u voor werkt.

In dit e-zine leest u de oogst van de dag, zodat u zich ook kunt laten inspireren door de sessies waarbij u niet aanwezig kon zijn. De komende maanden werken mijn collega’s en ik verder aan een nieuw, ambitieus programma voor de vervolgaanpak van laaggeletterdheid. Ik hoop ook de komende jaren op uw betrokkenheid te mogen rekenen. Want samen hebben we nog een wereld te winnen.

Hans Hindriks, programmamanager Tel mee met Taal

Bekijk hier het openingsfilmpje van de bewindspersonen van de vier betrokken ministeries:

DEEL HET E-ZINE