Kijkje in elkaars keuken
- en samen kokkerellen

Hoe doen ze dat in Delft met participatie? Hoe ziet de serious game eruit waarmee de gemeente Katwijk echt ervoer wat de Omgevingswet betekent? En ligt niet ergens al een stappenplan dat we zo kunnen volgen op weg naar 2021? Dan hoeven we niet het wiel opnieuw uit te vinden.

Dat was precies de gedachte achter de bijeenkomst ‘Hier wordt gewerkt aan de Omgevingswet’, die 22 november in het Provinciehuis van Zuid-Holland werd gehouden. Hieraan deden tientallen vertegenwoordigers mee van gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten, GGD’en en veiligheidsregio’s. Allemaal krijgen ze met de Omgevingswet te maken, maar hierin ook met elkaar. Goede afstemming en goede samenwerking maakt het werk lichter en leuker. Niet alleen voor de medewerkers zelf, maar vooral voor de burgers op wie de Omgevingswet met name is gericht.

In tien workshops keken ze bij elkaar in de keuken. Om kennis en ervaringen te delen, om connecties te vinden en van daaruit samen te werken aan een transparantie overheid. Bekijk de filmpjes hierover. Acht specialisten vertellen in pakkende quotes waarom samenwerking belangrijk is. En vanuit vier overheden kunnen we lezen hoe verantwoordelijken hun rol invulling geven. “Wanneer je iedereen aan de voorkant meeneemt, werkt dat heel relaxed. Er ontstaat synergie. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”