Leren van elkaar

Zet twee vertegenwoordigers van verschillende wijkplatforms slechts vijf minuten tegenover elkaar, en ze beginnen meteen kennis en ervaringen uit te wisselen. Zo ook tijdens de bijeenkomst voor wijkplatforms van 3 april, georganiseerd door de gemeente. Waarover praten zij? Wat kunnen zij van elkaar leren? Twee onderonsjes uitgelicht.

5_tweegesprekSaskia.JPG

‘Netwerk moet op orde blijven’

Désirée Le Doux, wijkplatform Hoogveld

Nico Salden, wijkplatform Geleen-Zuid & de Kluis

Salden: “Onze wijken verschillen wel enorm van elkaar he? Er speelt andere problematiek en de cohesie in mijn wijk is minder.”

Le Doux: “Terwijl onze wijk juist heel jong is. Dat zie je ook aan ons bestuur; wij halen de gemiddelde leeftijd van wijkplatformleden een stuk naar beneden. Maar, zo vermoed ik, voor onze beide wijken is het lastig om voldoende vrijwilligers te vinden. Toch?”

Salden: “Dat klopt. Volgens mij heeft iedereen hier last van. Hoe benaderen jullie mensen?”

‘Ik zou graag meer ogen en oren in de wijk willen hebben’

Le Doux: “We deden wel oproepen in de wijkkrant, maar daar kwamen weinig mensen op af. We zorgen nu dat de website aantrekkelijk en actueel is, dat mensen in ieder geval daar informatie kunnen vinden. Verder bedenken we maar dat als er weinig mensen aan de bel trekken, er kennelijk ook niet zo heel veel ernstigs aan de hand is. We hebben het platform goed op de rit. Maar vrijwilligers blijven uiteraard welkom.”

Salden: “Maar het is wel tricky als je altijd met dezelfde mensen om tafel zit. Dezelfde mensen hebben namelijk ook vaak dezelfde ideeën. Hoor je dan wel genoeg over wat er speelt in jouw wijk? Ik zou graag veel meer oren en ogen in de wijk willen hebben. Als er gezinnen in de knel zitten, als dementie een probleem wordt, als mensen niet meer buiten komen. Zien we dat wel?”

Le Doux: “Daar moet je inderdaad alert op blijven. Daarom is het belangrijk om je netwerk goed te onderhouden. Maar dat weet jij ook als geen ander. Je bent hier ook niet voor niets!”

5_tweegesprekEric.JPG

‘We komen maar niet door’

Mientje Osten, Wijkplatform Stadbroek

John Peeters, Dorpsraad Grevenbicht, Papenhoven en Schipperskerk

Osten: “De samenwerking bij ons in de wijk is heel goed. Als we iets organiseren vinden we moeiteloos vrijwilligers. Hoe is dat bij jullie?

Peeters: “Wij hebben de luxe dat we over veel verenigingen beschikken. Elke vereniging heeft eigen communicatiemiddelen. Voor ons is het slim deze goed te volgen. Zo zien we wat er speelt. Verder kijken wij wat meer mee op de achtergrond. Dat kan ook, want er speelt weinig dat echt belangrijk is.”

‘Zaken kosten zoveel tijd’

Osten: “Waar wij vaak tegenaan lopen, is dat zaken die we willen regelen zoveel tijd kosten. Dan maken we bijvoorbeeld afspraken met de gemeente, en daarna blijft het stil.”

Peeters: “Dan zou ik vragen: waarom komen jullie je beloftes niet na? Waarom duurt het zo lang?

Osten: “Doen we ook, maar dat helpt niet. Zo zijn we al heel lang bezig om uitbreiding voor elkaar te krijgen van een speeltuintje. Maar terugkoppeling duurt eindeloos. Elke maand trekken we aan de bel. Hoe zit het nu, vragen we dan. Maar het schiet maar niet op.”

Peeters: “Wat wij wel eens doen is een raadslid uitnodigen. Om zo wat meer druk op de ketel te zetten. Is dat een idee?”

Osten: “Doen we ook al. Maar ook dat helpt niet. We komen niet door.”

Peeters: “Ik zou zeggen: niet opgeven. En anders nog eens goed nadenken of je ook nog andere pressiemiddelen hebt. Zodat je weer schot in de zaak kan brengen.”