Gedeputeerden Anne Koning, Berend Potjer, Adri Bom-Lemstra, Jeannette Baljeu, Floor Vermeulen en Willy de Zoete bij de bijeenkomst Zuid-Holland Ontmoet! in de Maassilo in Rotterdam.

Zuid-Holland Ontmoet!

‘Elke dag beter. Zuid-Holland.’ heet het programma, waarin het college van Gedeputeerde Staten zes ambities voor Zuid-Holland heeft beschreven. Het kan altijd beter, door als college in gesprek te gaan mét Zuid-Holland. Dat deed het: tijdens de bijeenkomsten Zuid-Holland Ontmoet! in Madurodam in Den Haag op 5 november en in de Maassilo in Rotterdam op 12 november. Ook digitaal kwam er al inbreng binnen. Alle inbreng, van de bijeenkomsten en via het digitale postvak, verzamelen we en wordt meegenomen bij het uitvoeren van de ambities.

‘Waar zit de verbinding en hoe kunnen we versnellen?’

Elke dag moet de provincie Zuid-Holland een beetje beter worden. Vandaar de titel van het collegeakkoord: Elke dag beter. Zuid-Holland. Tijdens de aftrap van de Zuid-Holland Ontmoet!-bijeenkomsten in Madurodam en de Maassilo werd dat door de gedeputeerden nog eens extra onderschreven. En ja, dat is erg ambitieus, dat weten ze.

Hoe ambitieus ook, we gaan het wel proberen, verzekert gedeputeerde Floor Vermeulen. Commissaris van de Koning Jaap Smit vindt het een mooi streven. “Maar ik heb ook dagen waarop ik tevreden vaststel dat vandaag net als gisteren is en dat dat ook goed is.” Waarmee hij maar wil zeggen dat er door het vorige college goede stappen zijn gezet en dat hij hoopt dat dit college dat voortzet.

Echt begrip

Er ligt een coalitieakkoord op hoofdlijnen. In het voorjaar komt de herziene begroting. Onder andere daarin, vertelt GroenLinks-gedeputeerde Berend Potjer, wordt de opbrengst van de Zuid-Holland Ontmoet!-bijeenkomsten opgenomen. Zijn collega Adri Bom-Lemstra benadrukt dat niemand het alleen kan en dat dit college het ook niet alleen wil doen. “Het is geen kwestie van moeten. We willen het ook echt samen doen.” Gedeputeerde Anne Koning vult aan: “Echt begrip hebben voor de vraagstukken van een ander. Luisteren naar elkaar en het gesprek opzoeken.”

Beter resultaat

Jeannette Baljeu is op zoek naar samenhang. “Waar vallen de belangen samen? Waar zit de verbinding? En hoe kunnen we versnellen? Dat is waar wij naar op zoek zijn.” Het gevolg is, waarschuwt ze, dat zo’n proces ‘aan de voorkant’ langer duurt. “Maar het resultaat is wel beter.” Gedeputeerde Willy de Zoete ten slotte zet de deur van het Provinciehuis wagenwijd open. “U kunt altijd bij ons terecht!”

Commissaris van de Koning Jaap Smit over de opzet van de twee bijeenkomsten in Madurodam en de Maassilo.

Colofon

Dit verslag van de inbreng tijdens de bijeenkomsten van Zuid‑Holland Ontmoet op het collegeprogramma ‘Elke dag beter. Zuid-Holland.’ werd door Magazine on the Spot gemaakt in opdracht van de provincie Zuid‑Holland.

Redactie: Claudie Bolster, Marijn Kramp, Jan Joost Aten, Jos van Duinen, René Lamers en Robin Ouwerkerk
Redactie thema-teksten: provincie Zuid-Holland
Fotografie: Patricia Börger
Beelden thema’s: provincie Zuid-Holland
Film: Bas Dickhoff, Luc Busschots en Niels Busschots
Eindredactie: Richard Post
Vormgeving en techniek: Lisanne Gottenbos
Coördinatie: René Lamers