Dit doen we al!

Nederland gezonder en vitaler maken: dat is wat we willen. En gelukkig hoeven we niet van nul af aan te beginnen. Want er zijn al heel veel aansprekende en succesvolle initiatieven in het land. En daar is veel kennis uit geboren waar we allemaal van kunnen profiteren. Ter inspiratie drie succesvolle ‘interventies’ uitgelicht.

Marjon Bachra, directeur JOGG:

‘145 gemeenten boeken al successen’

“Ik zou willen dat alle aanwezige gemeenten die dat nog niet zijn een Jongeren Op Gezond Gewicht-gemeente (JOGG) worden. We bestaan nu sinds 2010 en we zien dat het werkt. Er zijn al 145 lokale netwerken die de omgeving van jongeren gezonder weten te maken. En die gemeenten boeken succesvolle en aansprekende resultaten.
Van wat zij zoal bereiken, en hoe zij dat hebben aangepakt, daar kunnen we allemaal van leren. Die kennis en kunde kunnen we veel beter benutten. Dat voorkomt dat we allemaal opnieuw het wiel moeten uitvinden.
Sommige mensen zeggen: ‘Een gezonde leefomgeving maken voor jongeren? Dat moeten zij zelf doen.’ Maar ik vind dat wij daarvoor verantwoordelijk zijn. Dat kunnen we niet bij onze kinderen neerleggen. Ik hoop dat iedereen zich aansluit. Met elkaar komen we echt verder.”

Feike Sijbesma, CEO DSM en aanjager NL2025:

‘Een beweging voor een gezonde toekomst’

“Vier jaar geleden werd NL2025 opgericht. Hierin werken bestuurders en leiders uit de culturele en wetenschappelijke wereld, kunstenaars, CEO’s en sporters samen voor een beter en mooier Nederland. We hebben drie prioriteiten: ‘Nederland groeit’ – op een duurzame manier, ‘Nederland leert’ en ‘Nederland vitaal’.
Willen we onze jongeren helpen aan een gezonde levensstijl, dan moeten we met z’n allen aan de slag. Op nationaal niveau hebben we nu tachtig aanjagers, op lokaal niveau honderden. Ons principe is paying forward: we investeren nu in de toekomst. Niet door aan de zijlijn te staan, maar door heel veel zelf te doen. Dan komt er een beweging op gang. Zo zijn er al tientallen initiatieven ontstaan waardoor kinderen gezonder leven, gezond opgroeien en later een goede baan kunnen krijgen.
Wie niet jong is, heeft de verplichting de jongere generaties op weg te helpen. Wie kan daartegen zijn? Alles wat we vragen is: doe mee!”

“Gezonde voeding moet er zijn. Je moet ook gezond wíllen eten. Niet iedereen weet dat het belangrijk is. Het moet ook beschikbaar zijn, denk daarbij aan gezonde voeding in scholen. En het moet ook betaalbaar zijn.”
BNR, 8 maart 2019, vanaf 17.36.10, 15 minuten.

Victor Everhardt, wethouder Utrecht:

‘Meer leeftijdscontrole bij drankverkoop’

“Ik ben nu negen jaar wethouder in Utrecht, daarvoor werkte ik bij het Trimbos-instituut. Ik ben dus bekend met alcoholproblematiek. De leeftijdgrens om alcohol te kopen is heel belangrijk en moet streng gehandhaafd worden. In het verleden werd er vaak te weinig gecontroleerd. Inmiddels zitten we in Utrecht op een leeftijdscontrole van boven de 90 procent bij de ketenslijterijen en boven de 70 procent bij de supermarkten. Dat is hoog. Ook chapeau voor de Utrechtse horeca: zij hebben zich verenigd en ook daar is de controle inmiddels boven de 50 procent.
Bij sportverenigingen, cafetaria’s kan de controle nog beter. Ook letten we nu op de thuisbezorgdiensten. Daar wordt maar in twee procent gevraagd naar legitimatie aan de deuren.
Wanneer we willen dat de handhaving strenger wordt, moeten we allereerst beginnen met uitleggen waarom alcohol drinken onder de leeftijdgrens zo schadelijk is. Alcohol is puur gif voor het brein. Als je dat niet goed uitlegt, krijg je niemand mee.”

blauwe-blub