Dit zijn onze ambities!

Wetenschappers, lokale bestuurders, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties gaan met elkaar in gesprek over de lokale aanpak van het Preventieakkoord. Wat zouden de ambities moeten zijn?

Martijn Pater, directeur Markies Catering:

‘Selderijstengel sexy maken’

“Wij willen de gezondste onderwijscateraar in Nederland zijn. Kleinere concullega’s gaan nu met ons mee met een gezond aanbod op scholen. Willen ze meedoen in aanbestedingen, dan moeten ze wel. De vraag is hoe je een selderijstengel sexy maakt. Ik denk met bekende vloggers en met YouTubers. We moeten ons op de jeugd richten. Ik ben ook gestopt met roken en vegetariër geworden door mijn kinderen.”

Noortje Hermsen, beleidsadviseur sociaal domein gemeente Velsen:

‘Meer contact met private partijen’

“We doen al goede dingen met buurtsportcoaches. Zij stimuleren kinderen om voor een euro na schooltijd of in de vakantie te gaan sporten. Aandacht vraagt bij ons nog: stoppen met roken en alcoholgebruik. Bestuurlijke draagkracht is er wel voor de aanpak van roken, maar voor alcohol mist die nog. Onze ambitie is meer contact te zoeken met private partijen en om op tijd bij ruimtelijke-ordeningsplannen aan tafel te komen.”

Anton van Balkom, coördinator rookbeleid GGZ Nederland:

‘Werken in rookvrije omgeving’

“Mijn ambitie is dat alle medewerkers in een rookvrije omgeving kunnen werken. Zo komen veel van onze medewerkers bij mensen thuis. Dan wordt gesproken over keuzevrijheid. ‘Gun mij mijn laatste genoegdoening’, zeggen mensen dan. Roken ís geen genoegdoening, je gaat er dood aan. Moeten we het dan maar laten lopen? Dan gedragen we ons net als de financiële wereld destijds: we sluiten onze ogen, terwijl het probleem blijft.”

Marieke van Dijk, adviseur publieke gezondheid GGD Drenthe:

‘Voorstander van het IJslandse model’

“Veel Drentse gemeenten hebben ‘Gezond in de stad’ (GIDS), waarin wordt samengewerkt met Pharos en VWS. Doel is vermindering van de gezondheidsverschillen. We proberen nu de onderliggende problematieken in kaart te brengen. We zullen meer integraal moeten werken, we moeten samenwerken met bijvoorbeeld schuldhulpverlening en ruimtelijke ordening. Ik ben voor het IJslandse model, waarin met sport- en cultuuraanbod roken en drinken wordt verminderd.”

Caro Kroonen, senior relatiemanager Jeugdfonds Sport en Cultuur:

‘Lokale preventie­akkoorden’

“Eén op de negen kinderen leeft in armoede. Twee derde van de gemeenten is aangesloten bij ons fonds, maar we willen alle gemeenten bereiken. We willen ons op intermediairs richten die contact hebben met kinderen, zoals leerkrachten, GGD, GGZ en huisartsen. We gaan daarvoor in gesprek met GGD Nederland. Vanuit het Jeugdfonds zijn er al veel lokale sportakkoorden. Je zou ook lokale preventieakkoorden moeten hebben.”

Carina van der Beek, senior-adviseur gezondheid gemeente Rotterdam:

‘Gezonde keuze toegankelijker maken’

“Er zijn veel mooie initiatieven om iedereen bewust te maken van gezond eten, stoppen met roken en minderen in alcohol. In Rotterdam zie ik dat het een grote uitdaging is om de gezonde keuze voor iedereen toegankelijk te maken. Als er sprake is van andere problematiek, is er vaak geen ruimte om te denken aan gezond leven. We proberen via partners in de stad de boodschap te verspreiden: via scholen, sportorganisaties en werkgevers.”

Karin Bemelmans, Coördinator Nationaal Actieplan Groenten en Fruit:

‘Meer gezonde scholen’

“We willen dat meer mensen groente en fruit gaan eten. Het is beschikbaar, maar toch lukt het niet om het voldoende te eten. Uit onderzoek blijkt dat maar zes procent van Nederland voldoende groente- en fruit eet. Op dit moment zien we weliswaar een kleine stijging, maar het schiet nog niet erg op. Als je bedenkt dat er op dit moment pas duizend gezonde scholen zijn, dan kan dat toch veel beter? Mijn ambitie is dat aantal fors omhoog te brengen.”

Karin Walters, wethouder Hilversum:

‘Het moet ‘gewoon’ worden’

“We proberen met kleine initiatieven gezond leven makkelijker te maken. In de wijk is bijvoorbeeld ‘Soep uit alle hoeken’ opgezet, waarbij grote pannen soep worden gemaakt. Dat is natuurlijk heel klein, maar wel een makkelijke manier om veel groente te eten. Ook zetten we in op water drinken op school. Dat is nog wel een dingetje, met al die Wicky-pakjes. We moeten er met elkaar voor zorgen dat gezond ‘gewoon’ wordt.”

Natasja Groothuismink, wethouder Zaanstad:

‘Lange adem helpt’

“Om daadwerkelijk een cultuurverandering te bewerkstelligen op scholen, is het belangrijk dat je het lang volhoudt. In Zaanstad hobbelden we lang van projectje naar projectje, dat schiet niet op. We dringen daar onder andere ook op aan bij het ministerie: we moeten langdurig investeren in één project en niet elk jaar iets anders verzinnen. Het helpt als je als gemeente een lange adem durft te hebben.”

Annemarie van den Berg, directeur private banking Rabobank:

‘Dagelijks tien kilometer lopen’

“Mijn ambities op persoonlijk vlak: ik probeer iedere dag tien kilometer te lopen, dat doe ik al sinds april vorig jaar. Als ik 10.000 stappen zet volgens mijn stappenteller, dan kom ik op 8,2 kilometer. Ik dacht: waarom zou ik daar geen tien kilometer van maken? Elke avond loop ik nog een rondje om tot dat aantal kilometers te komen. Ik heb mijn dochter, die vanavond komt eten, al voorbereid: vanavond gaan we wandelen.”

Lees hier de opbrengsten van de overige gesprekstafels:

blauwe-blub