Zo pakken we het aan!

Na het formuleren van lokale ambities gaan deelnemers aan de gesprekstafels over tot actie. Hoe kunnen ze de ambities bereiken? En wat hebben ze daarbij aan elkaar?

Alwin Mussche, wethouder Staphorst:

‘Kijken in Purmerend’

“Om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen, wil ik ze verleiden te gaan bewegen en sporten. Ik wil aansluiting zoeken bij Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Dat is al in de begroting opgenomen, maar ik wil ook een keer op bezoek bij een JOGG-gemeente. Ik neem de uitnodiging van Purmerend hiervoor graag aan. Ook spreekt het IJslandse model me aan, dat jongeren stimuleert tot sporten. En in de Omgevingsvisie kijken we hoe we via ruimtelijke plannen mensen in beweging krijgen.”

Madeleine Snip, jeugdarts JGZ Kennemerland:

‘Gezonde snacks in wacht­ruimtes’

“Ik wil in het contact met klanten meer aandacht voor gezonde voeding. Ik moet alleen in gesprek in onze organisatie hoe we dat het beste kunnen doen. Voor tandverzorging delen we nu al tandenborstels uit. Ik hoor van ProeVkantoor dat in Rotterdam huisartsen al gezonde snacks aanbieden in de wachtruimte. Dat lijkt me een goed idee.”

Harry Rotgans, wethouder Purmerend:

‘Proef in school­kantines’

“Met ingang van het schooljaar 2019/2020 starten we met ‘Bewegen op School’. Ik nodig KinderResto van Harte graag uit om een proef bij ons te doen met een gezond aanbod in schoolkantines. Als gemeente hebben we maar beperkte invloed op wat op scholen wordt aangeboden. Dat is aan de schoolbesturen, die budget moeten opnemen voor gezonde producten.”

Rosa Heistein, coach KinderResto van Harte:

‘Meer naar de doelgroep’

“Ik zou willen dat scholen gezamenlijk aanvraag doen voor een KinderResto, dan heeft dat voordelen voor de scholen en voor ons. En ik zou willen dat de GGD niet alleen adviezen geeft over gezond eten, maar ook naar ons doorverwijst. Wij komen zelf namelijk niet zo snel bij de doelgroep.”

Matthijs Post, eigenaar ProeVkantoor:

‘Samenwerken met Kider­Resto’

“We bezorgen in Noord-Holland kratten duurzame gemaksgroenten van lokale boeren. Vanuit stichting Dat Lust Ik Wel willen we kinderen aan de groente krijgen. We hebben de producten, we hebben de contacten met leefstijlcoaches, maar hoe komen we bij de juiste mensen? Misschien kunnen we samenwerken met KinderResto van Harte, die al op scholen komen.”

Leo Bisschops, voorzitter KBO Brabant:

‘Afspraak met gemeente’

“Onder mijn doelgroep, ouderen, is het alcoholgebruik problematisch. Ik nodig hierbij Peter Looijmans, wethouder in Geldrop-Mierlo, uit om een afspraak te maken en samen te kijken hoe we dat drankgebruik kunnen verminderen. De aanpak in de gemeente Geldrop-Mierlo kan dan als pilot dienen voor de hele regio. In eerste instantie moeten we, denk ik, bijeenkomsten gaan organiseren met ouderen zelf.”

Lucie de Peuter, Unilever:

‘Met partners naar meer groente’

“Bij de Wereldgerechten van Knorr, die wij maken, wordt door consumenten vaak de bereidingsmethode op de verpakking gevolgd. Ik wil kijken of daar een manier is om op een lekkere manier meer groente te eten. Ik ga op zoek naar partners waarmee ik samen kan werken op dat gebied, wellicht met het Voedingscentrum.”

Annemiek van Bolhuis, RIVM:

‘Beter luisteren’

“We moeten blijven luisteren naar partners zoals de GGD, om te kijken wat er nodig is. Dat doen we al, maar het kan nog beter. Op die manier kunnen we toegesneden informatie brengen bij de mensen die het gebruiken. We kunnen bijvoorbeeld helpen in de vorm van toekomstverkenningen, wat het resultaat is als we op een bepaalde manier doorgaan.”

Denise Walraven, GGD Utrecht:

‘Succesvolle voorbeelden delen’

“Ik denk dat er voor ons een opdracht ligt in het verzamelen van voorbeelden uit de verschillende regio’s. Die succesvolle voorbeelden kunnen we bij andere mensen neerleggen die daar op dit moment zelf nog minder mee bezig zijn. Op die manier kunnen wij inspireren.”

Anjo, Simonse, wethouder Noordoostpolder:

‘Drie jongeren­werkers aanstellen’

“Vanaf 1 januari 2019 hebben we een JOGG-manager in dienst. We zouden minder ongezonde producten aan kunnen bieden bij een treinstation, zoals werd geopperd, alleen: Emmeloord heeft geen treinstation. Het concrete doel is nu dus om aan het eind van het jaar drie jongerenwerkers te hebben die de jongeren gaan bereiken en motiveren tot een gezondere levensstijl.”

Robert van de Graaf, Verslavingsarts

'Een stadsdebat over alcoholgebruik, in Groningen'

Roger Davids, Voorzitter KNLTB

'Lokaal veel meer samenwerken'

Saskia Baas, Directeur Publieke Gezondheid Rotterdam

'Psychische gezondheid ook meenemen'

Marieke Zwaving, Programmamanager Gezonde Stad Groningen

'Niet alle voorzieningen in de wijk worden even handig gebruikt'

Lees hier de opbrengsten van de overige gesprekstafels:

blauwe-blub